Menu Sluiten

Zaanse Regenboogprijs 2024

regenboogprijs_klein

Zaandam, 8 juni 2024

Tijdens het ZaanPride Event in het Zaantheater op 8 juni is de Zaanse Regenboogprijs 2024 uitgereikt door de jury aan Genderpoli Youz & Transgenderteam Zaans Medisch Centrum.
De prijs bestaat uit een Color BLCK ontworpen door de Zaanse Kunstenares Ingrid Roos en een geldbedrag van 250 euro. De jury van de Zaanse Regenboogprijs bestaat uit juryvoorzitter Rosanne Kolvers (Stichting De Zaanse Regenboog), Fasla Muradin (Discriminatie.nl Zaanstreek-Waterland), Janine Sicking (GSA), Morgan Ullers (GSA) en Jeroen van Paassen (PLAY room).

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of organisaties die zich inzetten voor de Zaanse lhbtiqa+ personen of op het gebied van gender en seksuele diversiteit.

Dit jaar waren er 3 genomineerden die allemaal een grote bijdrage leveren aan het welzijn van lhbtiqa+ personen in Zaanstad en die het verschil maken voor veel mensen.

Marijke van Viegen

Marije van Viegen werkt in de ouderenzorg in het Erasmushuis in Zaandam. Al jaren zet zij zich in voor het bevorderen van inclusiviteit, met name voor ouderen uit de lhbtiqa+ doelgroep in het Erasmushuis. Ze is hierin een echte kartrekker. Dankzij Marijke heeft het Erasmushuis een Roze loper gekregen, een keurmerk voor sociale acceptatie van seksuele diversiteit in de zorg. Dit was de eerste Roze loper binnen Evean en de ouderenzorg in Zaandam. Daarnaast organiseert ze meerdere keren per jaar activiteiten en acties voor de roze doelgroep.

Angelique Melisse

Angelique Melisse werkt bij Odion, een organisatie die zich inzet voor mensen met een beperking en zet diversiteit binnen Odion op de kaart door gezellige en leerzame activiteiten te organiseren.
Ze is de organisator van o.a. Odidate, om cliënten van Odion de mogelijkheid te bieden om nieuwe mensen te leren kennen. Angelique wijst binnen Odion op nieuwe activiteiten en informatie rondom gender en seksuele diversiteit voor de doelgroep. Ze volgt hiervoor alle nieuwtjes vanuit haar netwerk en via social media en tipt haar collega’s dan persoonlijk. Angelique is coördinator van Café Pride, een ontmoetingsplek voor mensen met een beperking die lhbtiqa+ zijn. Met leuke activiteiten in een veilige en gezellige omgeving. 

Genderpoli Youz en Trangenderteam Zaans Medisch Centrum

Het wachtlijstprobleem in de transgenderzorg voor kinderen, adolescenten en volwassenen is groot. Ook in onze regio. De wachttijden zijn al jaren onacceptabel lang, tot wel 3 jaar, en de nood is hoog voor mensen die op deze wachtlijst staan. Daarom heeft het transgenderteam van het Zaans Medisch Centrum actie ondernomen om bij te dragen aan het verkorten van de wachtlijst. Het heeft geresulteerd in transgenderzorg voor jongeren (sinds 2021) in samenwerking met de genderpoli van Youz en voor volwassenen (sinds 2022) in het ZMC.In de zorg die het ZMC biedt is veel aandacht voor diversiteit en inclusiviteit en het helpt patiënten te kunnen zijn wie je bent.

Bij de genderpoli van YOUZin Zaandam kunnen kinderen, jongeren, maar ook hun ouders, broers of zussen terecht als het gaat om genderdysforie. Youz heeft meegewerkt aan de documentaire They and Them, waarin het belang, maar ook de struggels van een poli en hun cliënten naar voren kwam. Hun werk voor kinderen en jongeren met genderdysforie, en het team van zowel professionals als ervaringsdeskundigen en hun niet aflatende inzet en betrokkenheid bij deze kinderen en jongeren is heel belangrijk voor de doelgroep. Vanaf 8 maart 2021 bieden de genderpoli van Youz en het ZMC samen zorg aan voor transgender kinderen en jongeren. Vanwege deze goede samenwerking en gezamenlijke inzet voor de doelgroep zijn de Genderpoli van Youz en het Transgenderteam van het ZMC de winnaars van de Zaanse Regenboogprijs 2024.

Prijsuitreiking Zaanse Regenboogprijs 2024