Menu Sluiten

ZaanPride & De Zaanse Regenboog week

ZaanPride 2021

Van 4 tot en met 12 juni staat Zaanstad in het teken van ZaanPride met de slogan Out Loud & Proud onder het motto dat iedereen het recht heeft om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt. ZaanPride is daarmee een pleidooi voor vrijheid, diversiteit en inclusie en laat zien dat Zaanstad een tolerante stad is, een mooie stad van NU die iedereen omarmt!

Programma ZaanPride 2021

ZaanPride kan minder groots plaats vinden dan gepland vanwege de beperkende Corona maatregelen. Toch zijn er allerlei activiteiten op verschillende locaties in Zaanstad met op zaterdag 12 juni een heuse Mini Pride Walk door het centrum van Zaanstad.

Dit als alternatief voor een grote Zaanse Regenboogparade. Het programma van ZaanPride 2021 is steeds geactualiseerd te vinden op ZaanPride.nl met alle info.

https://www.zaanpride.nl/programma

ZaanPride 2021 Out Loud & Proud

Alle vrijwilligers en partners zijn er trots op dat we net als vorig jaar ondanks beperkende maatregelen de schouders er onder gezet hebben om een mooie Zaanse Regenboogweek en ZaanPride te realiseren. Een greep uit het programma;

Op vrijdag 4 juni start De Zaanse Regenboog week met Show Your ZaanPride vlaggenactie. De Zaanse Regenboog roept iedereen met een hart voor vrijheid, diversiteit en inclusie op om van 4 tot en met 12 juni de (Zaanse)Regenboog vlag te hijsen en te delen op sociale media met de hashtag #zaanpride2021. Speciaal hiervoor zijn er exclusieve Zaanse Regenboogvlaggen te verkrijgen met de opdruk Zaanse Regenboog en ZaanPride. Te koop voor tien euro bij Younithy, Westzijde 42 Zaandam en via dezaanseregenboog@gmail.com.

Op zaterdag 5 juni om 14.30 uur volgt de Officiële Opening ZaanPride 2021. Waar anders dan op de Zaan en bij Molen de Bonte Hen op de Zaanse Schans. Hier wordt de door crowdfunding verkregen Zaanse Regenboogvlag onthult. De Zaanse LHBTIQ+ gemeenschap krijgt op die dag haar eigen meterslange Regenboogvlag voor de komende jaarlijkse Zaanse Regenboog Parades door het centrum van Zaandam.

Op zondag 6 juni is er s ‘ochtends om tien uur een Roze viering in de Kogerkerk.

Van 7 tot en met 10 juni Senior ZaanPride met verschillende besloten activiteiten voor ouderen in Zorgcentra van Zorgcirkel en Evean met o.a. met optreden van Moniek van de Keer en een Regenboog Bingo.

Foto uit de Expo in Zaans Museum van Bram Sitsen gemaakt door fotograaf Jasper Groen

Het Zaans Museum opent op donderdag 10 juni de foto expositie De Toekomst Is Paars. Helemaal jezelf zijn en houden van wie je wilt, moet kunnen toch? Paars is de kleur waarmee jongeren elk jaar op Paarse Vrijdag laten zien dat iedereen mag zijn wie ze zijn. Vijftien jongeren vanuit de Zaanse LHBTIQ+ gemeenschap zijn speciaal voor deze editie van ZaanPride geportretteerd door fotograaf Jasper Groen en vertellen hun eigen verhaal. Vanaf de opening zijn de portretten tot eind augustus te zien in het Zaans Museum. De Zaanse Regenboog en het Zaans Museum organiseren gezamenlijk deze bijzonder expositie die daarna nog op verschillende locaties in Zaanstad te zien zal zijn.

meer info over deze expo bij Tim van Eldijk t.vaneldijk@zaansmuseum.nl

In café Het Pand is er vrijdag 11 juni is er een speciale Queer Pub Quiz om je LHBTIQ+ kennis te testen. Van LHBTIQ+ geschiedenis ronde tot Gay Anthems en Songfestival rondes.

Overigens de hele week vanaf 4 juni is bij Het Pand van 13.00 tot 20.00 uur een Zaans Regenboogterras. Om elkaar te ontmoeten en te proosten op ZaanPride. Dit gaat natuurlijk het best met speciaal Zaans Regenboog bier Mon Cherry, gebrouwen door Brouwerij HOOP te Zaandijk. Een deel van de opbrengst gaat naar de Zaanse Regenboogweek.

Ook op vrijdag 11 juni de film Changing The Game in Filmtheater De Fabriek. Deze dynamische documentaire van regisseur Michael Barnett neemt ons mee in het leven van drie atleten op de middelbare school in verschillende stadia van hun persoonlijke leven en unieke paden als transgender personen. Film i.s.m. TranScreen Transgender Filmfestival Amsterdam, Filmtheater De Fabriek en De Zaanse Regenboog. Tickets bij Filmtheater De Fabriek.

Zaterdag 12 juni Min Pride Walk

Op zaterdag stond de grote Zaanse Regenboogparade gepland, dwars door het centrum van Zaandam. Voor het tweede achtereenvolgende jaar kan deze niet zoals gepland doorgaan. Deze houdt Zaanstad tegoed voor volgend jaar. Als alternatief voor de Parade kan er die dag een heuse Mini Pride Walk gelopen worden in de vorm van een wandeling die deze route volgt. ZaanPride nodigt iedereen uit voor deze bijzondere wandeling.

Vanaf het Stadhuis van Zaanstad gaat het via de Zaanbruggen naar Cultureel Centrum Bullekerk waar het Zaans Regenboogterras en Zaans Regenboogbier wacht. De gratis routebeschrijving met regenboogweetjes en tips, zoals verschillende regenboogterrassen op de route, is verkrijgbaar bij Zaanstore VVV, Stadhuisplein 96, Zaandam.

Inschrijven voor deze wandeling is niet nodig. Tussen 11.00 tot 16.00 uur kan de wandeling geheel op eigen gelegenheid gelopen worden. De route eindigt na zo’n vijf kilometer bij de Bullekerk waar op vertoon van de routebeschrijving een speciale ZaanPride Pin voor een euro te verkrijgen is.

Daarnaast zijn er die dag Pride wandelingen vanuit verschillende Roze Loper zorgcentra van Zorgcirkel en Evean, en vanuit Odion Wormer. Voor de ferme doorstappers zijn er twee langere Pride rondwandelingen van 10 en 20 km.

mini Pide Walk

ZaanPride Ambassadeurs 2021

De Zaanse Regenboog is trots op de ZaanPride Ambassadeurs voor 2021. Onze ambassadeurs zijn Stan Leader, Angelique Melisse, Bradley Janssen, Foxxy Angel, Bas Hageman en Arnold Boekhoff. Allen zetten ze zich op geheel persoonlijke wijze in voor vrijheid, diversiteit en inclusie. Onze ambassadeurs stellen zich voor met hun eigen verhaal en foto op de website van ZaanPride. Zij wensen iedereen een Happy ZaanPride toe en een mooie en kleurrijke week om nooit te vergeten.

zie info ambassadeurs https://www.zaanpride.nl/ambassadeurs

Trots op onze Zaanse partners

ZaanPride en de Zaanse Regenboog zijn ook trots op de medewerking, solidariteit en het enthousiasme van zoveel organisaties en mensen die ondanks de corona tijd het programma in de Zaanse Regenboog mogelijk maken. Al onze partners en sponsoren staan ook apart vermeld op onze websites www.zaanpride.nl en www.dezaanseregenboog.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *