Menu Sluiten

Voorstelling Geschiedenis van Geweld in de Toneelschuur

Geschiedenis van geweld

ABDEL DAOUDI REGISSEERT TONEELBEWERKING ‘GESCHIEDENIS VAN GEWELD’ VAN FRANSE STERAUTEUR ÉDOUARD LOUIS BIJ TONEELSCHUUR PRODUCTIES

Regisseur Abdel Daoudi van Toneelschuur Producties heeft de primeur voor de Nederlandse toneelbewerking van Geschiedenis van Geweld van Édouard Louis. Het is de tweede toneelbewerking van Toneelschuur Producties van de Franse sterauteur, na de gelauwerde voorstelling Weg met Eddy Bellegueule in regie van Eline Arbo. In Geschiedenis van Geweld spelen Eelco Smits, Sia Cyrroes en Lotte Dunselman. Het is een coproductie met Toneelgroep Oostpool. . Geschiedenis van geweld gaat in première op donderdag 24 november a.s. in de Schuur in Haarlem. Hierna gaat de voorstelling tot en met eind januari 2023 op tournee door Nederland.

Geschiedenis van geweld

De voorstelling Geschiedenis van Geweld is gebaseerd op de tweede autobiografische roman van de jonge en succesvolle Franse socioloog en auteur Édouard Louis en is straks voor het eerst in een Nederlandse vertaling op het toneel te zien. In dit autobiografische werk reconstrueert Louis een traumatische nacht waarin hij op gruwelijke wijze wordt aangevallen. Aan de hand van in elkaar schuivende versies van die nacht probeert Louis de oorzaken en consequenties van het fenomeen geweld te doorgronden.

Een autobiografische reconstructie van een traumatische nacht

Édouard loopt na een feestje op kerstavond ‘s nachts in het donker naar huis als hij Reda ontmoet, een geheimzinnige jongen. Ze praten, flirten en brengen uiteindelijk samen de nacht door in Édouards appartement. Reda vertelt over zijn jeugd, over zijn vader die moest vluchten uit zijn geboorteland en het geweld waarmee hij te maken kreeg. De stemming is speels, ze lachen, wisselen liefkozingen uit en hebben seks. Wanneer Édouard de volgende ochtend ontdekt dat hij zijn smartphone kwijt is en Reda hiermee confronteert, trekt deze een pistool en verkracht hem. De reacties op het dramatische incident leggen het racisme, de homofobie en de obscure machtsstructuren bloot die zich diep geworteld hebben in onze maatschappij.

Speelperiode

Geschiedenis van geweld is vanaf zaterdag 19 november 2022 tot en met zaterdag 14 januari 2023 te zien in diverse theaters in Nederland. De première is op donderdag 24 november in de Schuur in Haarlem. De speellijst staat hier: https://www.toneelschuurproducties.nl/geschiedenis-van-geweld


Regisseur Daoudi over Geschiedenis van Geweld en de toneelbewerking: “De heftigheid van de gewelddadige situatie lijkt in eerste instantie anekdotisch, maar wat ik zo geniaal vind aan dit boek is dat hij deze specifieke gebeurtenis uit zijn eigen leven gebruikt om een ontleding te maken van iets groters, waarbij hij zonder te vergoelijken ver voorbij dader-slachtoffer-dynamiek gaat. Wat mij aantrekt is dat het draait rondom de problematiek en het gevaar van klassensystemen. De hardnekkigheid ervan en de gewelddadige uitwassen. Bij Édouard Louis komt dat in dit verhaal qua inhoud, vorm en onderwerp heel knap samen. Hij probeert in het verhaal voortdurend de connectie op te zoeken. Op het moment dat je de ander echt ziet, ga je jezelf herkennen. Dan vallen de systemen weg. Maar wat ziet Édouard vanuit zijn wereld in Reda en wat projecteert hij? Wat herkent hij en wat vult hij in? Aan de hand van een diversiteit aan stemmen vertelt hij een verhaal dat zowel een persoonlijke als indringende sociale analyse is van volwassen worden, verlangen, migratie en racisme.”

Over Abdel Daoudi

Abdel Daoudi (1985) studeerde in 2012 af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Sinds 2021 is hij een van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties. Voor zijn eerste regie koos hij voor Antigone, bewerkt door Abdelkader Benali, geïnspireerd op recente oorlogen in het Midden-Oosten waar breuklijnen niet alleen door steden, wijken en straten lopen, maar ook door huizen, families en mensen. Samen met Abdelkader Benali bewerkte hij in 2018 August Strindbergs stuk, Freule Julie in het Schuur Atelier van Toneelschuur Producties. De afgelopen seizoenen werkte hij o.a. als regieassistent bij Het Nationale Theater mee aan de theatermarathon The Nation van Eric de Vroedt. Hij schreef en regisseerde hij bij Ten Producties de jeugdvoorstelling No joke, over framing van het individu en de macht en kracht die woorden daarin dragen.