Menu Sluiten

Vanaf augustus vertrouwenspersonen in asielopvang

Vanaf 1 augustus is er op elke asielopvanglocatie van het COA een vertrouwensfunctionaris waar LHBT-asielzoekers zaken als discriminatie en bedreiging kunnen aankaarten. De vertrouwenspersonen krijgen een training en worden gekoppeld aan de huidige contactpersonen Veiligheid. Dat heeft staatssecretaris Dijkhoff aan het COC laten weten.

Ook zijn er inmiddels in verschillende asielzoekerscentra (azc’s) ‘vleugels voor kwetsbaren’ ingericht waar lhbt’s die vrezen voor hun veiligheid apart van de andere vluchtelingen worden opgevangen. Dat gebeurt onder meer in Amsterdam, Almere en Zeist.

Het COC pleit al bijna een jaar voor deze maatregelen. De oproep van het COC vond in februari gehoor bij de Tweede Kamer, die voor een motie van D66-Kamerlid Vera Bergkamp stemde. Het COC sprak in mei, samen met o.a. LGBT Asylum Support, met staatssecretaris Dijkhoff over de kwestie.

Volgens het COC zijn de maatregelen ‘stapjes in de goede richting’. Toch zijn LHBT’s volgens het COC vaak nog niet veilig in de asielopvang. De organisatie documenteerde sinds oktober 32 van LHBT-vluchtelingen die zijn bedreigd en gediscrimineerd. ‘Ten opzichte van Heumensoord, waar LHBT’s met de dood werden bedreigd en ‘s nachts uit angst geen oog dicht deden, zijn de vleugels voor kwetsbaren een verbetering. Maar ze laten nog veel te wensen over,’ aldus het COC.

De Volkskrant interviewde Iraakse transgender Alia (30) over de kwestie. Zij wordt opgevangen in de aparte LHBT-vleugel in Almere. Ze vertelt dat als ze buiten de vleugel komt, ze nog steeds wordt getreiterd door mede-asielzoekers. Dat is waarom het COC ook pleit voor geheel aparte opvang voor LHBT-asielzoekers die daaraan om veiligheidsredenen behoefte hebben.

Het COC en LGBT Asylum Support vinden, net als staatssecretaris Dijkhoff, dat daders van LHBT-discriminatie stevig aangepakt moeten worden. Maar in de praktijk gebeurt dat nauwelijks, zeggen de organisaties. Daders zijn lastig te achterhalen, laat staan te berechten. ‘Uit angst wordt nauwelijks aangifte gedaan’, zegt Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support tegen de Volkskrant. ‘Door hun ervaringen hebben LHBT-vluchtelingen weinig vertrouwen in autoriteiten.’ Bovendien valt zo’n melding vaak niet goed bij medebewoners.

De Volkskrant berichtte op maandag 11 juli dat de Haagse rechtbank binnenkort de zaak van de Syrische transgender Maazen (28) behandelt. In december zou zij in de asielopvang in Alphen aan den Rijn door de Syrische medebewoner Mohammed al M. met de dood zijn bedreigd. Maazen behoorde tot een groep van tien LHBTs die stelselmatig werden getreiterd. Het is de eerste LHBT-rechtszaak over geweld in een azc. In een zitting op 16juni ontkende Al M. Maazen te hebben bedreigd. Drie getuigen zouden zijn verhaal steunen. Vanwege een tekort aan tolken werd de zaak aangehouden.

Bron:coc.nl Foto: CC-Directie Voorlichting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *