Menu Sluiten

Unieke editie Roze Zaterdag in Leeuwarden

Morgen, zaterdag 16 oktober, zal een unieke editie van Roze Zaterdag plaatsvinden in Leeuwarden. Nooit eerder werd de oudste Pride van Nederland zo laat in het jaar georganiseerd. Het evenement in de Friese hoofdstad werd twee keer verplaatst vanwege de coronacrisis. Leeuwarden viert Roze Zaterdag als ‘City of Love’ met een kleurrijk en omvangrijk programma.

Roze Zaterdag in Leeuwarden gaat op 16 oktober 2021 om 11.00 uur officieel van start met een regenboogviering in de Grote Kerk en een Pride door de grachten. Een bijzonder moment, want Leeuwarden heeft lang moeten wachten op de start van het evenement. “Dit is een unieke Roze Zaterdag, want nooit eerder werd het evenement zo laat in het jaar georganiseerd. Het is prachtig dat het nu zo kort na Coming Out Dag (11 oktober) kan plaatsvinden. We zijn ontzettend blij en trots dat het alsnog is gelukt om dit in Leeuwarden te realiseren. Een dag als deze is ontzettend belangrijk voor de lhbti-gemeenschap. Het belooft een geweldige dag te worden”, aldus Simon Timmerman, voorzitter van Stichting Roze Zaterdagen Nederland.

Ook Hein Kuiken, wethouder cultuur in Leeuwarden, is blij dat het evenement nu toch echt gaat plaatsvinden. “Als ‘City of Love’ vragen we aandacht voor meer bewustwording én de acceptatie van seksuele en genderdiversiteit. We vieren met deze Roze Zaterdag daarom de verschillen en we verwelkomen iedereen.”

Programma Leeuwarden 
Op het Wilhelminaplein is het hoofdpodium van Roze Zaterdag te vinden. Vanaf 14.00 uur start daar het programma met optredens van Homokoor Onder Anderen met Pasveerkorps, Blondeau, DJ Doppelgang, House of Vineyard, ZO! Gospel Choir ft. Shirma, Merol, Chibi Ichigo en als afsluiter Kid Creole & The Coconuts. Voor het hoofdpodium kunnen gratis toegangskaarten worden besteld en is het nodig een coronatoegangsbewijs te hebben. Om 11.00 uur start de regenboogviering in de Grote Kerk en tussen 11.00 en 13.30 uur is er een varende Pride met zestien boten op de grachten van de binnenstad. Tientallen lhbti-vriendelijke organisaties zullen zich presenteren op de Informatiemarkt van 12.00 tot 17.00 uur. De markt is verspreid over het Ruiterskwartier, vlakbij stadsschouwburg De Harmonie die de foyer heeft opengesteld als Roze Zaterdagcafé. Vanaf 20.00 uur is er ook een avondprogramma in poppodium De Neushoorn en Neushoorn Café.

Aandacht voor Roze Zaterdag 2022 in Rotterdam
In Leeuwarden zal ook aandacht zijn voor de volgende edities van Roze Zaterdag. In 2022 zal de oudste Pride van Nederland worden georganiseerd in Rotterdam. Op het hoofdpodium aan het Wilhelminaplein zal een officieel moment zijn met een sleuteloverdracht aan de delegatie uit Rotterdam. Afgelopen juni werd al via een livestream vanuit Leeuwarden bekendgemaakt dat Roze Zaterdag 2023 is toegekend aan Goes. Voor de eerste keer in de geschiedenis van Roze Zaterdag vindt het evenement dan in Zeeland plaats. Een delegatie uit Goes zal op het hoofdpodium de officiële toekenning uitgereikt krijgen van Stichting Roze Zaterdagen Nederland.

Roze Zaterdag
Het evenement Roze Zaterdag bestaat sinds eind jaren 70 en wordt traditioneel jaarlijks eind juni georganiseerd. Het evenement heeft een emancipatoir en demonstratief karakter en biedt onder andere ruimte voor informatie, debat, feest, ontmoeting en zichtbaarheid ten bate van seksuele en genderdiversiteit. Stichting Roze Zaterdagen Nederland bewaakt en beschermt de formule van Roze Zaterdag. De stichting ondersteunt en adviseert de steden bij de organisatie van het landelijke Roze Zaterdag evenement.

https://www.rozezaterdag2021.nl/nl

 

Het ZO! Gospel Choir zal optreden tijdens Roze Zaterdag in Leeuwarden op het hoofdpodium aan het Wilhelminaplein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *