Menu Sluiten

#uncut, muziektheatervoorstelling over de stem van een trans vrouw

Van 24 mei t/m 5 juni toert het Nederlands Kamerkoor door het land met #uncut. De poëtische en confronterende voorstelling over het verliezen en terugvinden van de stem van een trans vrouw is een semi-autobiografisch werk van componiste Renske Vrolijk. De première is dinsdag 24 mei in de Rotterdamse Doelen.

Vivian was vroeger gevangen in het lichaam van een jongen. Dit is háár verhaal. Uncut, onversneden. En ja, dat is de vraag die haar het meest wordt gesteld.

De confronterende én poëtische voorstelling #uncut vertelt het verhaal van Vivian, trans vrouw of gewoon vrouw. Wie mag het zeggen? Ze kijkt terug op een transitie die niet alleen moedig was, maar ook nieuwe vragen oproept. Na een langdurig traject van psychologisch onderzoek en medische ingrepen is zij nu wie zij wilde zijn. Toch? Maar wat aan te vangen met haar verleden? Wat te doen met de oude foto’s? Wie was ze toen, en wie is ze nu? In een collage van flashbacks, afgezet tegen het hier en nu, dendert Vivian door de emotionele achtbaan van voor en na haar beslissing, die geen beslissing was. Geen beslissing kon zijn. Omdat het was zoals het was zoals het is zoals het moet zijn.

De ervaringen van de componiste zelf – Renske Vrolijk – vormden het vertrekpunt voor deze semi-autobiografische muziektheatervoorstelling. Met veel passie zong Renske in een kinderkoor, totdat haar stem veranderde. Een confrontatie die haar direct duidelijk maakte dat de stem onlosmakelijk verbonden is met identiteit. Ze nodigde het Nederlands Kamerkoor, dat ze al vanaf haar jeugd bewondert, uit om het verhaal samen te delen met de wereld. Renske: “#uncut gaat over zingen, over de stem, over mijn stem die ik kwijtraakte en opnieuw moest vinden. Dit verhaal gaat over mijn zoektocht naar en de groei in een nieuwe bestaansvorm.”

Renskes muzikale taal is onweerstaanbaar en weerbarstig, en wordt uitgevoerd door twee van de hipste(r) ensembles van de Lage Landen: het ronkende ORBI en saxofoonkwartet BL!NDMAN [sax]. Onder leiding van Krista Audere zingt en speelt het Nederlands Kamerkoor de familie, de oordelende en veroordelende massa, de sensatiezoekers, en het team van dokters in een voorstelling die bij voorbaat al spraakmakend is. Drie solisten, mezzosopraan Eline Welle, tenor William Knight en een kind uit de solistenklas van de Nationale Koren, zingen de verschillende manifestaties van Vivian. De foto’s en video’s van beeldend kunstenaar SMITH, die in zijn werk het concept van gender verkent, zijn geselecteerd en live gemonteerd door videokunstenaar Lise Bruyneel.

Het verhaal van Vivian is slechts één van de vele verhalen die bestaan over trans personen. Het Nederlands Kamerkoor werkt daarom voor deze productie samen met The Transketeers, drie trans mannen die zich specialiseren in audiovisuele producties en educatieve projecten. Zij maken videoportretten en interviews rondom genderdiversiteit en de menselijke stem, die in aanloop naar de voorstelling online gepubliceerd worden en bij de voorstellingen gepresenteerd worden aan het publiek.

SPEELLIJST

  • di. 24 mei 2022 De Doelen, Rotterdam (onderdeel van O.)
  • wo. 25 mei 2022 Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam
  • za. 28 mei 2022 Amare, Den Haag
  • zo. 29 mei 2022 Muziekcentrum, Enschede
  • vr. 3 juni 2022 De Vereeniging, Nijmegen
  • zo. 5 juni 2022 Stadsschouwburg, Utrecht

Voor meer info en kaartverkoop ga naar: https://www.nederlandskamerkoor.nl/concertenreeks/uncut/

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met steun van Fonds Podiumkunsten, Fonds 21 en VSB Fonds.