Menu Sluiten

Uitkomsten Pink Panel onderzoek 2019

Uit het Pink Panel onderzoek van 2019 naar het veiligheidsgevoel onder lesbiënnes, homo- en biseksuelen en transgenders (LHBT’s) blijkt dat homovijandigheid en discriminatie een hardnekkig verschijnsel is. In 2019 heeft 1 op de 4 LHBT-respondenten in Kennemerland te maken met homovijandige gebeurtenissen. Hierbij gaat het vooral om beledigende opmerkingen en schelden. Er is relatief weinig sprake is van bedreiging en geweld (circa 5% van alle incidenten).

Dit blijkt uit het Pink Panel onderzoek dat sinds 2008 iedere twee jaar wordt uitgevoerd door Bureau Discriminatiezaken Kennemerland. De resultaten staan in een speciale feitenkaart. In 2019 hebben 285 LHBT’s de Pink Panel enquête ingevuld. De Pink Panel feitenkaart wordt 11 oktober in Haarlem aangeboden aan wethouder M-Th. Meijs, in Velsen aan wethouder M. Steijn en in Heemstede aan burgemeester A. Nienhuis. Het uitgebreide rapport en de feitenkaart zijn te downloaden op www.bdkennemerland.nl

LHBT’s zijn door de jaren heen steeds minder open over hun seksuele gerichtheid, ze zijn bijvoorbeeld op hun werk steeds voorzichtiger in wie ze vertellen over hun seksuele gerichtheid. Ruim 50% van de LHBT’s past zijn of haar gedrag soms of vaak aan in de eigen straat of wijk ter voorkoming van vervelende of vijandige anti LHBT-incidenten.

In 2018 kwamen er bij Bureau Discriminatiezaken 21 discriminatieklachten op grond van (homo)seksuele gerichtheid binnen. Via de Pink Panel enquêtes komen 97 discriminatie incidenten naar boven die niet bij instanties als Bureau Discriminatiezaken of de politie zijn gemeld. In ongeveer 40% van de gevallen zijn de daders bekend (bijvoorbeeld op het werk of in eigen wijk). Als het gaat om bekenden dan spreken zij de veroorzakers vaak zelf aan. Bureau Discriminatiezaken kan LHBT’s ondersteunen of adviseren als zij te maken krijgen met discriminatie en de daders bekend zijn. LHBT’s kunnen hun discriminatie-ervaringen melden via www.bdkennemerland.nl of 023 5315842.

Uit het Pink Panel onderzoek blijkt geen duidelijke toename of afname van het aantal discriminatie-incidenten. Als we kijken naar incidenten in de straat of eigen woonwijk heeft 12% het afgelopen jaar discriminatie ervaren. Hierbij is geen sprake van een duidelijke toename ten opzichte van eerdere jaren. De uitkomsten fluctueren per onderzoeksjaar.

De onderzoeksuitkomsten laten zien dat veiligheid en sociale acceptatie van LHBT’s niet vanzelfsprekend is. Er blijft werk aan de winkel voor alle betrokken partijen die zich in Kennemerland bezig houden met het vergroten van de sociale acceptatie van LHBT’s en het veiliger maken van hun leefomgeving.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marjolein van Haaften (onderzoeker) of Frederique Janss, Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, 06 36136812 / 023 5315842, info@bdkennemerland.nl, www.bdkennemerland.nl

Bron: Bureau Discriminatiezaken Kennemerland

Download: Pink Panel Feitenkaart onderzoek 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *