Menu Sluiten

Uit ’t Leven, een documentaire van Tim Dekkers

De LHBTIQ+ gemeenschap worstelt al jaren met extreem hoge aantallen zelfdoding. Volgens cijfers van 113 Zelfmoordpreventie heeft bijna de helft van de Nederlandse lesbische-, homo- en biseksuele volwassenen ooit zelfmoordgedachten gehad. Dat is vijf keer vaker dan in de algemene volwassen bevolking. Het aantal dat daadwerkelijk een poging doet, is vier tot vijf keer zo hoog. Voor transgender personen zijn de cijfers nog schokkender: vijf tot tien keer hoger. Toch lijkt het onderwerp zelfdoding binnen de regenboog-community een taboe.

Daarom hebben documentaire maker Tim Dekkers en scenarioschrijver Henk Burger besloten een documentaire over dit moeilijk onderwerp te maken. Ze willen dit taboe doorbreken met de aangrijpende documentaire Uit ’t leven. Ruim twee jaar lang volgden zij drie LHBTIQ+’ers die een inktzwarte periode achter de rug hebben. Hebben acrobaat Jean, model Solange en gemeenteraadslid Kris hun leven weer voorgoed op de rails? Hoe willen zij een steun en een voorbeeld zijn voor anderen in geestelijke nood. Of loert ook bij hen toch altijd nog een mogelijke terugval?

filmposter van fotograaf Eep Seeber

12 april zal de documentaire vertoond worden in de Pletterij. COC kennemerland zal deelnemen aan het nagesprek. Voor kaarten ga naar https://www.pletterij.nl

Er is ook bij GayNews over dit project geschreven. https://www.gaynews.nl/artikel/7430/Nieuwe-editie-Gay-News–nummer-361–voorjaar-2023–out-now/ Daar vind je meer informatie.