Menu Sluiten

Tijgertje Wielrennen

Inclusieve sportclubs

Vorig jaar september is het initiatief opgepakt een inclusieve wielrenclub op te zetten.
Deze wielrenclub vormt een nieuwe tak van sportvereniging ‘Tijgertje’, de oudste LHBTIQ+ sportvereniging van Nederland dat dit jaar zijn 40 jarig bestaan viert. Een inclusieve wielrenvereniging bestond nog niet in Nederland. In onze buurlanden bestaan meerdere redelijk grote verenigingen binnen dit thema, maar voor ons land of regio om de één of andere reden nog niet.   

De organisatie PrideandSports zet zich in voor het realiseren van inclusieve sport en geven voorlichting aan sportverenigingen en organistaties. Ook hebben ze een lijst opgesteld met inclusieve sportverenigingen in heel Nederland. 

Tijgertje wielrennen staat ook op deze lijst, samen met de wielrenafdeling van Prideandsports en twee fietsverenigingen voor dames. Is er dan wel behoefte aan een dergelijke wielrenvereniging?

Deze onderzoeksvraag is uitgezet binnen wielrenverenigingen door overkoepelend orgaan voor wielrenverenigingen, het NFTU en binnen de inclusieve gemeenschap door o.a. Prideandsports. 
Wat blijkt? Wielersportverenigingen heten de inclusieve gemeenschap van harte welkom binnen hun gelederen. Goed nieuws zou je zeggen. Maar als vervolgens gevraagd wordt, of zij daadwerkelijk leden uit deze gemeenschap in hun bestand hebben, dan is het antwoord helaas nee of onbekend.

In 2021 is tevens een onderzoeksvraag uitgezet binnen LGBTQIA+ wielrenners in omgeving Amsterdam waarbij 95% aangaf geen lid van een wielrenclub te zijn om vervelende reacties of opmerkingen te voorkomen.

Ook zijn rolmodellen nagenoeg onbekend. Er lijkt dus wat te winnen.

Vandaar het initiatief om een wielrenclub binnen dit thema op te starten voor de omgeving Amsterdam en samen met prideandsports voor heel Nederland.  Op 8 mei 2022 was daarom een fietsroute gereden in omgeving Nijmegen waarbij alle wielrenverenigingen de gelegenheid krijgen om mee te doen. Dit deed tevens dienst als voorronde op de Eurogames van 27 t/m 30 juli 2022 in Nijmegen  www.eurogames2022.eu  Tijgertje Wielrennen en Prideandsports deden ook mee met dit Europa brede sportevenement met hulp van de ‘Love to move’  actie van de Provincie Gelderland.

Verder was tevens in elke provincie een fietsroute gereden waarbij de informatieve hand wordt uitgestoken naar de regionale wielrenverenigingen. Dit om het inclusiviteitsthema bij allen onder de aandacht te brengen. Zowel bij de sportclubs als bij de overkoepelende organisaties.

Als zgn. roadcaptain rijdt Edwin Jansen van wielrenvereniging Tijgertje naar de 4 windstreken rond regio groot Amsterdam, waarbij wielrenners van verschillende niveau meedoen. Van beginners tot fanatieke kilometervreters.  Het is nu nog een kleine vereniging, maar met grote ambities.

Ben je wielrenner en lijkt het je leuk om mee te rijden? Meld je aan bij Tijgertje.nl/wielrennen