Menu Sluiten

The Art of Drag

Ahmad, Prince Perry Ninja

Nog te zien tot en met 13 oktober in Frans Hals Museum locatie HAL

Gratis entree op zondag 14 september tijdens Pride Haarlem

Haarlem, 21 augustus 2024 –  Het Frans Hals Museum presenteert nog tot en met 13 oktober The Art of Drag, de eerste tentoonstelling in Nederland over drag vanuit een kunsthistorisch perspectief. In The Art of Drag laat het Frans Hals Museum een selectie zien van unieke kunst van ca. 1895 tot nu, waarin kunstenaars hun liefde voor drag uiten op manieren die nog regelmatig op weerstand stuiten. Speciaal voor Haarlem Pride en Queer Festival Haarlem is The Art of Drag gratis te bezoeken op zondag 14 september en worden er verschillende events georganiseerd.

Drag is kunst
Voor beeldend kunstenaars zijn drag en crossdressing al eeuwenlang geliefde onderwerpen, al is dat lang niet bij iedereen bekend. De van oorsprong Haarlemse feestdag waarop rond 1900 mannen als vrouwen verkleed gingen en andersom, Hartjesdag, is vaak geschilderd. Sommige kunstenaars deden zelf aan crossdressing of drag, zoals Ferdinand Erfmann (1901-1968). Anderen, zoals Kees van Dongen (1877-1968), maakten portretten van mensen die door deze uitingsvormen zichzelf konden zijn. In de tentoonstelling vind je ook hedendaagse kunstwerken van onder anderen Sarah Lucas (1962), Gillian Wearing (1963, Turner Prize 1997) en Julius Thissen (1993) die breken met de verwachtingen rond mannelijkheid en vrouwelijkheid van nu. The Art of Drag is een viering van jezelf kunnen zijn, van vrijheid en uitbundigheid!

Hartjesdag in het Frans Hals Museum op 23 augustus
Speciaal voor jongeren tussen de 16 en 26 jaar organiseert het Frans Hals Museum op vrijdag 23 augustus een gratis drag workshop samen met Taka Taka en Lady Bag: “We gaan vreugde creëren door onze gezichten te beschilderen en te spelen met genderstereotypen terwijl we aerobics doen met een handtas.”

Ballroom performance door Perry Gits op 30 augustus
Het publiek kan zich op 30 augustus onder laten dompelen in de wereld van ballroom. Een ball is een bijeenkomst voor en door vooral trans en queer personen. Tijdens een ball strijden houses – zelfgekozen families – en onafhankelijke deelnemers met elkaar in verschillende categorieën, zoals best dressed en vogue femme. Speciaal voor het Frans Hals Museum ontwikkelde Perry Gits een abstraherende performance over zijn ervaringen binnen de categorie Sex Siren in ballroomcultuur, in deze categorie kijkt de jury vooral naar het uitdragen van sexappeal en seksuele energie. Perry Gits is zelf ook te zien in The Art of Drag in de foto-installatie van Roza Ahmad en te horen in de audiotour. Perry Gits is een uitvoerende kunstenaar en theatermaker. Hij werkt hiernaast als programmeur en booker in de club en festival scene. Perry is de eerste mannelijke figuur die de categorie Sex Siren beoefent in de Nederlandse Ballroom Scene. Hij is de Nederlandse vader van de Xclusive House of Lanvin.
 
The Art of Drag rondleiding door J.G. Basdew op 8 september
J.G. Basdew is oprichter van BSDWCORP., een platform dat verder gaat dan traditionele kunstvormen. Het initiatief omvat een breed scala aan creatieve uitingen, zoals beeldende kunst, tentoonstellingen, theaterproducties en audiovisuele kunstwerken. Deze projecten zijn erop gericht om deel te nemen en bij te dragen aan belangrijke maatschappelijke en culturele gesprekken. Vanuit zijn expertise rondom gender en identiteit neemt J.G. Basdew bezoekers mee in zijn visie op de kunstwerken in de tentoonstelling en kunnen ze samen kunst ontdekken.

Gratis toegang The Art of Drag tijdens Pride Haarlem op 14 september
Als samenwerkingspartner van Pride Haarlem kan iedereen tijdens Pride Haarlem op 14 september The Art of Drag gratis bezoeken, reserveren voor deze dag is niet nodig en/of mogelijk. Daarnaast geeft Aynouk Tan speciaal voor deze eerste editie van Pride Haarlem om 14.00 uur een rondleiding door The Art of Drag door een activistische lens. Aynouk Tan (zij/hen) is schrijver, curator, moderator, adviseur en publiek spreker op het gebied van gender, dekolonisatie, (queer)identiteit en uiterlijk. Aynouk Tan was een van de oprichters van de Amsterdamse Queer Pride. Aynouk Tan is ook te horen in de audiotour van The Art of Drag.

The Art of Drag x DREK MANOR op 15 september
DREK MANOR is een unieke drag variétéshow waarbij op 15 september om 17.00 uur het publiek wordt ondergedompeld in een overweldigende breakdown van reality. Variërend van gepolijste queens/kings/queers tot meer experimentele dragperformers. DREK is een uniek podium, waar alle vormen van drag elkaar ontmoeten. DREK MANOR is een samenwerking tussen Barnaby Savage, Merel Severs en Kevin Pieterse. Drie kunstenaars/performers die onder andere in het theater werken en elkaar vinden in het creëren van een podium voor drag als volwaardige kunstvorm.

Gratis audiotour met persoonlijke verhalen
“Als ik naar het werk kijk, ben ik allereerst blij dat een dragartiest in het museum hangt, in een andere ruimte dan waar we normaal zichtbaar zijn. Dat we niet worden gezien als entertainment maar echt als kunstvorm,” aldus Venus Bijleveld, ook bekend als Ma’Ma Queen, over het werk Tell me everything you saw, and what you think it means (2018) van Sin Wai Kin (1991). Bij de tentoonstelling The Art of Drag is een gratis audiotour beschikbaar in het Nederlands en Engels. In deze audiotour komen de samenstellers van de tentoonstelling en een aantal mensen uit queer-, drag- en ballroomgemeenschappen aan het woord. Persoonlijke verhalen geven verdieping en een perspectief van geleefde ervaring bij de kunstwerken in de tentoonstelling. Onder anderen Ruud Douma (cabaretier en tekstdichter, alter ego Dolly Bellefleur), Venus Bijleveld (Ma’Ma Queen, moeder House of Holographic Hoes) en Perry Gits (uitvoerend kunstenaar, theatermaker, programmeur en booker in de club en festival scene, de Nederlandse vader van de Xclusive House of Lanvin) komen aan het woord.

Voor verschillende mensen betekent drag iets anders en dat kunnen bezoekers ontdekken in The Art of Drag. Drag is de vrijheid om eigen keuzes te maken in kleding en uiterlijk. De viering van je eigen identiteit. Glamoureus en extravagant. Of juist ingetogen en persoonlijk.

The Art of Drag
is nog tot en met 13 oktober 2024 te zien in locatie HAL (Grote Markt 16) van het Frans Hals Museum in Haarlem. Meer informatie & tickets franshalsmuseum.nl/theartofdrag. The Art of Drag wordt mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij, Mondriaan Fonds en Fonds 21.

George Hendrik Breitner, 
Hartjesda
J.G. Basdew voor: George Hendrik Breitner, Hartjesdag, ca. 1890-1895, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel
Aynouk Tan
Aynouk Tan