Menu Sluiten

Seksuele diversiteit? ‘Scholieren worden er niet of nauwelijks over voorgelicht’

Homoseksualiteit wordt amper besproken, andere seksuele identiteiten komen nauwelijks aan bod. De voorlichting over seksuele diversiteit op middelbare scholen schiet nog vaak ernstig tekort.
Dat stelt het COC, de Nederlandse vereniging tot integratie van homosexualiteit, na een bundeling in een zwartboek van klachten over slechte voorlichting. Voorlichting over seksuele diversiteit is sinds 2012 verplicht op scholen. De voorlichting moet kinderen respectvol leren omgaan met diverse seksualiteit onder medeleerlingen.

“Bij mij op school werd er ongeveer een zin aan homoseksualiteit gewijd”

In 2014 werd besloten een meldpunt te openen en daar komen de meest uiteenlopende meldingen van slechte voorlichting vanuit het hele land binnen.

“Ik heb wel seksuele voorlichting gehad, maar niet over seksuele diversiteit/LHBTQ. Deze hoofdstukken werden overgeslagen”, zegt een leerling over het Christiaan Huygens College in Eindhoven. Een leerling van het Rotterdamse Emmauscollege komt tot ongeveer dezelfde conclusie over zijn school. “Enkel in de brugklas, dan vooral heteroseksuele voorlichting. Over LHBT+ werd enkel genoemd dat mensen ‘ook homo of transseksueel kunnen zijn’.”

De leraren van het Zaanlands Lyceum denken dat vwo-leerlingen alles al weten, zegt een leerling. “De enige voorlichting die ik over seksuele diversiteit heb gekregen was de zin ‘er bestaan mensen die homo- of biseksueel zijn’. Verder werd er blind vanuit gegaan dat wij als klas de nodige kennis bezaten over dat onderwerp, omdat wij een vwo-klas waren (…) Ik heb letterlijk iemand uit mijn klas horen zeggen dat homoseksualiteit veroorzaakt wordt door een slechte relatie met de ouders.”

 

‘Alsof ik een bezienswaardigheid in een dierentuin was’
Er zijn leerlingen die klagen over een onveilige situatie op school waar homo’s gediscrimineerd worden. “Ikzelf en nog ongeveer 2/3 anderen zijn uit de kast gekomen, er zijn veel roddels en er wordt veel naar je gestaard, alsof je een bezienswaardigheid in de dierentuin bent”, aldus een leerling van het Rijnlands Lyceum in Wassenaar.

Er zijn ook scholen die gezien hun filosofie het onderwerp lijken te negeren, denkt deze leerling van het Gelderse Nuborgh College in Elburg: ”Wij hebben een christelijke school die denkt dat het bij hun identiteit hoort om negatief te praten over homoseksualiteit. Het is erg vervelend wanneer je letterlijk een ‘wezen’ wordt genoemd dat niet ‘moreel volwaardig’ is.”

“Op mijn school wordt totaal geen voorlichting gegeven over de LHBT-gemeenschap. (…) Er wordt door een economieleraar wel iets over verteld tijdens de ochtendpreek. Alleen vond ik het overkomen alsof hij het homo zijn vergeleek met een fout, een ziekte, een handicap. Tot slot zei hij dat het slecht was voor de samenleving.”

‘Verandering is hard nodig’
Het COC is kwaad en wil dat er wat gedaan wordt. “Het kan niet zo zijn dat er in 2016 nog steeds scholen zijn waar de voorlichting wordt gemeden of waar ondermaatse voorlichting wordt gegeven.”

“De wet was een goede eerste stap, maar nu moeten we ervoor zorgen dat deze ook overal goed wordt uitgevoerd. Met het zwartboek laten wij zien hoe ernstig de situatie op dit moment op veel scholen is en hoe hard verandering nodig is.”

bron: RTL Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *