Menu Sluiten

Rus mag zijn ‘homoseksualiteit bevorderende kunst’ alsnog in Haarlem tentoonstellen

De organisatie van de Roze Kunstlijn, een expositie in Haarlem bedoeld om kunst en de acceptatie van homoseksualiteit te verbinden, kan opgelucht ademhalen. De schilderijen en tekeningen van de Russische kunstenaar Demir Demirov kunnen alsnog volgend weekeinde in Haarlem worden getoond. De werken van Demirov waren donderdag door de Russische douane tegengehouden omdat de werken zouden ‘aanzetten tot homoseksualiteit’.

Eén van de werken van Demir Demirov.© Demir Demirov
Eén van de werken van Demir Demirov.© Demir Demirov

Demirov laat zich inspireren door de groeiende homofobie in zijn vaderland. Hij is zelf openlijk homoseksueel en kaartte op zijn Facebookpagina de tegenwerking van de Russische autoriteiten aan. Volgens de kunstenaar zouden de afbeeldingen met naakte mannen in intieme posities tot de inbeslagname van de werken hebben geleid.

Wethouder voor Cultuur Jur Botter van Haarlem uitte naar aanleiding van de Demirovs post zijn ongenoegen over de affaire. Botter dreigde minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) aan te spreken in de hoop dat die ‘wat zou kunnen doen richting de Russische autoriteiten.’

Maar vrijdagmiddag meldde Vladimir Chorchordin, een tussenpersoon van Demirov, dat zijn schilderijen en tekeningen  alsnog in Nederland waren aangekomen. Wel zijn enkele  werken licht beschadigd. Volgens Chorchordin ‘zijn sommige tekeningen verkreukeld en vastgebonden geweest met Demirovs schoenveters’.

Bron: Volkskrant

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *