Menu Sluiten

Roemeens homohuwelijk verder weg dan ooit

Het Grondwettelijk Hof van Roemenië heeft woensdag besloten dat er een referendum mag worden gehouden waarin de bevolking wordt gevraagd of het huwelijk een exclusieve verbintenis moet blijven tussen man en vrouw. De politiek werd enige tijd geleden door enkele religieuze organisaties gevraagd om een referendum uit te schrijven om zo de openstelling van het huwelijk voor paren van het zelfde geslacht tegen te houden. Er is al enige tijd een discussie gaande over de legalisering van het homohuwelijk maar een meerderheid van de bevolking is tegen. Toch maakt men zich zorgen over de komst van het homohuwelijk zodat het referendum is ingezet om het huwelijk wettelijk vast te leggen als een verbintenis tussen man en vrouw.

Enkele politici wilden voor het uitschrijven van een referendum weten of het niet tegen de grondwet is om paren van het zelfde geslacht een huwelijk te onthouden. Op die vraag werd woensdag antwoord gegeven door het Grondwettelijk Hof van Roemenië. Nu het hof heeft vastgesteld dat de grondwet het niet verbiedt om het huwelijk alleen aan heteroparen aan te bieden zal de politiek zich binnenkort uitspreken of het referendum er daadwerkelijk komt. Als een meerderheid hiervoor is zal het volk in een referendum worden gevraagd of de komst van het homohuwelijk voorgoed van de baan is of dat er een opening blijft zodat het huwelijk in Roemenië, dat sinds 2007 lid is van de Europese Unie, ooit wordt opengesteld voor homoparen.

Homo-organisaties hebben eerder al laten weten dat de komst van het homohuwelijk ver weg is omdat een ruime meerderheid van de bevolking tegen de openstelling is. Buurlanden als Bulgarije, Servië en Moldavië besloten eerder al dat het huwelijk een exclusieve aangelegenheid blijft voor man en vrouw.

Bron: GaySite.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *