Menu Sluiten

Regenboog postercampagne naar Verwey Museum

De posters uit de campagne ‘In Haarlem kies je zelf wie je liefhebt’ worden opgenomen in de kunstcollectie van het Verwey Museum Haarlem. De aanplakbiljetten zijn het eerste publieke statement van de stad waar LHBTQIA+ -acceptatie centraal staat.

Het Verwey Museum (voorheen Museum Haarlem) focust zich op kunststukken uit en over de Spaarnestad. De collectie bestaat uit historische maar ook hedendaagse kunst.

Genoeg reden om ook de posters en spandoeken van de campagne te behouden, vindt conservator Caroline Rootliep van het Verwey Museum. ,,De illustraties zijn immers gemaakt door een Haarlemmer en het is een uiting van maatschappelijke ontwikkeling in de stad. Een stukje historie voor de toekomst. Hoe mooi is dat om in de collectie te hebben?”

Het museum ziet het hedendaags verzamelen als een belangrijke taak. ,,In de verre toekomst geeft dit een beeld van onze stad als Regenboogstad. De toekomstige generatie, stel 50 jaar later, kan dan zien hoe we omgingen met de lhbti+ -emancipatie”, vertelt Rootliep.
Van 2018 tot 2022 hing de postercampagne ‘In Haarlem kies je zelf wie je liefhebt’ in de stad. Op de posters staan echte Haarlemse regenboogkoppels geïllustreerd, ontworpen door Haarlemse kunstenaar en illustrator TRIK in opdracht van de gemeente Haarlem.

Sinds eind 2022 hangt de vervolgcampagne ’Trots op wie je bent, vieren van wie je houdt’, met zeven nieuwe koppels. De aanleiding is het 10-jarig bestaan van Haarlem als regenboogstad. In totaal zijn er 56 regenboogsteden in Nederland. Alleen de eerste campagne wordt opgenomen in de collectie.

© bron en  foto gemeente Haarlem, illustraties door kunstenaar TRIK.
auteur:Anna Bartlema