Ruime meerderheid Digipanel Haarlem positief tegenover homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender (LHBT) inwoners en bezoekers. In april van dit jaar is voor de tweede keer onder het Digipanel Haarlem een enquête gehouden over de acceptatie van LHBT´ers. Uit het rapport over de attitude van Haarlemmers blijkt dat de deelnemers in algemene zin positief staan tegenover homoseksualiteit.
Achtergrond van het onderzoek
Deze rapportage bevat de resultaten van een enquête die in de eerste helft van april 2016 onder het Digipanel Haarlem werd gehouden. Onderwerp van deze enquête: de attitude van Haarlemmers tegenover homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender inwoners en bezoekers van de stad, afgekort LHBT.
Dit onderzoek past in het streven van de gemeente Haarlem dat iedereen zich prettig en veilig voelt in de stad. Waar dat minder goed lukt, wil ze de situatie met gerichte maatregelen verbeteren. Daarom wil de gemeente weten of bepaalde groepen mensen het in de stad moeilijker hebben dan andere. Om deze reden legde de gemeente het Digipanel dit keer een aantal vragen voor over de acceptatie van homoseksuele mannen en vrouwen, biseksuelen en transgenders in de stad.
Regenboogorganisaties
De gemeente heeft de vragenlijst opgesteld in samenwerking met Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, COC Kennemerland en Gay-Haarlem.nl. De enquête vormt een herhaling van een eerdere enquête onder het Digipanel, in 2014. Om de resultaten te kunnen vergelijken is de vragenlijst grotendeels hetzelfde gebleven.
Acceptatie in het algemeen
Bijna alle leden vinden dat homoseksuele mannen en lesbische vrouwen hun leven moeten kunnen leiden zoals zij dat willen. Ook het homohuwelijk en de adoptie van kinderen door homoparen stuit bij duidelijk minder dan 10% op weerstand.
Zo’n driekwart heeft er geen begrip voor als mensen uit religieuze of culturele overwegingen homoseksualiteit en homoseksueel gedrag zouden afwijzen. Wel begrip hiervoor toont 11%. Het beeld is niet anders dan in 2014.
Algemeen
Panelleden nemen in hun antwoorden op de meeste vragen in ruime meerderheid een positieve attitude aan tegenover LHBT-ers. Dat geldt ook voor groepen op basis van leeftijd, opleidingsniveau, stadsdeel en het feit of men wel of niet tot de LHBT-groep behoort.
Wel valt te constateren dat ouderen (65+), lager opgeleiden, panelleden uit Oost en Schalkwijk en niet LHBT-ers zich soms iets kritischer opstellen of vaker aangeven dat anderen in hun omgeving, bijvoorbeeld in hun wijk, dat doen.
Aan de enquėte werkten 1.571 panelleden mee. Het rapport ‘Acceptatie LHBT in Haarlem 2016’ is te raadplegen via www.haarlem.nl
bron: Gay Haarlem.nl