Menu Sluiten

Politieke Sekswijzer biedt jongeren inzicht in keuzes over seks en seksualiteit  

seksuele kieswijzer

Seks, relaties en intimiteit zijn belangrijk én politiek. Met de Sekswijzer kunnen jongeren hun eigen opvattingen hierover vergelijken met die van 11 politieke partijen aan de hand van 15 stellingen. Zo kunnen jongeren tijdens de verkiezingen op 17 maart gericht hun stem laten horen over voor hen belangrijke onderwerpen. Deze stemwijzer wordt op vrijdag 12 februari, twee dagen voor Valentijnsdag, gelanceerd op www.politiekesekswijzer.nl en is ontwikkeld door Rutgers, Aidsfonds – Soa Aids Nederland, Amref Flying Doctors en CHOICE for Youth and Sexuality.

Actieplan Seksueel Geweld

Een andere stelling in de Sekswijzer luidt of er een nationaal actieplan Seksueel Geweld moet komen voor de preventie ervan. Alle politieke partijen steunen dit plan. Seksueel geweld komt nog erg vaak voor. Meer dan de helft van de vrouwen en 1 op de 5 mannen heeft hier weleens mee te maken gehad. Vaak met levenslange psychische en maatschappelijke schade als gevolg.

Gratis testen op hiv en soa’s

Ook wordt er in deze stemwijzer gevraagd of hiv en soa’s testen voor iedereen gratis beschikbaar moeten komen. Dit is nu niet het geval. Bij de GGD is het gratis maar daar kan lang niet iedereen terecht. Bij de huisarts valt het testen onder je eigen risico. CDA, VVD en SGP willen niet dat testen gratis wordt. Volgens hen geldt hierbij de eigen verantwoordelijkheid. Ook krijgen jongeren in de sekswijzer de vraag of PrEP, een pil die voorkomt dat je hiv krijgt, gratis beschikbaar moet zijn. PrEP kan zorgkosten besparen, maar de pil is nu alleen verkrijgbaar voor mensen met een hoog risico op hiv. GroenLinks, PvdA. SP, Bij1 en PvdD steunen dit idee.

Seks moet kunnen tijdens lockdown 

Er komen een aantal opmerkelijke zaken uit de Sekswijzer. Zo vinden alle politieke partijen dat singles ondanks de strenge lockdown toch seks moeten kunnen hebben en vindt ook de SGP dat alle scholen aandacht moeten besteden aan positieve kanten van seks, relaties en liefde.

Seks en seksualiteit op de kaart 

Met de Sekswijzer willen de afzenders het onderwerp seks en seksualiteit, zowel nationaal als internationaal, bij jongeren en de politiek nog beter op de kaart zetten. Voor de Sekswijzer zijn alle politieke partijen uitgenodigd die naar verwachting minimaal één zetel halen tijdens de verkiezingen. VVD, CDA, D66, PvdA, Groenlinks, SP, ChristenUnie, PvdD, SGP, 50+ en Bij1 hebben op de uitnodiging gereageerd. De stellingen zijn onder meer geselecteerd op basis van wat jongeren belangrijk vinden en raken actuele onderwerpen als corona, abortus en soa-tests.

Bron en illustratie: Rutgers Stichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *