Menu Sluiten

Paarse Vrijdag 2020: ‘sta op voor de liefde’

Op 11 december, de tweede vrijdag van die maand, kleuren er meer dan 500 middelbare scholen in Nederland paars om solidariteit te tonen met de LHBTQIA+-gemeenschap. GSA’s op middelbare scholen (Gender & Sexuality Alliance, een groep leerlingen onder begeleiding van één of meerdere docenten) organiseren Paarse Vrijdag omdat uit onderzoek is gebleken dat het op de helft van de middelbare scholen niet veilig genoeg is om jezelf te kunnen zijn en het aantal pogingen tot zelfdoding onder LHBTQIA+-jongeren vijf keer hoger ligt dan bij hetero jongeren.

In de regio Kennemerland hebben bijna alle scholen een GSA en doen dan ook mee aan Paarse Vrijdag. Op Paarse Vrijdag roepen de GSA’s, leerlingen zoveel mogelijk op om in het paars op school te verschijnen en daarmee te laten zien dat ze achter de waardes van de GSA’s staan. Dit gaat samen met een heleboel gezelligheid, lekkere snacks en gave optredens van leerlingen.

Doet jouw middelbare school niks aan Paarse Vrijdag?
Op GSA-netwerk.nl staan een heleboel tips en tricks over het beginnen van een GSA en het vieren van Paarse Vrijdag. Je kan ook contact opnemen met gsa@coc-kennemerland.nl voor ondersteuning bij het organiseren van Paarse Vrijdag.
Je kunt ook kijken op de website https://paarsevrijdag.nl/ voor meer informatie.

 

Paarse Vrijdag verrassingspakket
Alle GSA’s van de middelbare scholen van de regio Kennemerland hebben een verrassingstas gekregen.

Rond 28 november heeft Bureau Discriminatiezaken Kennemerland in samenwerking met COC-Kennemerland, Paarse vrijdag suprisetassen rondgebracht. De tassen waren bestemd voor scholen met of zonder actief GSA. De tas is bedoeld als warmmaker voor scholen om actief wat met Paarse vrijdag te gaan doen. Ook vrijwilligers van COC Kennemerland hebben tassen langs scholen bezorgd. In de tas zaten o.a. posters, de Paarse vrijdag krant, informatie en paarse mondkapjes.
Op deze manier hopen wij scholen te enthousiasmeren om aandacht te besteden aan Paarse vrijdag en laten Bureau Discriminatiezaken Kennemerland en COC-Kennemerland zien dat we ook in deze tijd aan de leerlingen denken en voor hen klaarstaan.

Dit is een gezamenlijke actie van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland en COC Kennemerland 💜 #LHBTI #regenboog #jezelfzijn
Foto’s: Noëlle Beerepoot

foto boven: https://www.gsanetwerk.nl/paarsevrijdag/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *