Menu Sluiten

Nederland krijgt landelijke Roze Supportersvereniging

Voetbal en seksuele en genderdiversiteit gaan nog steeds moeilijk samen. Op de Nederlandse voetbaltribunes zijn discriminerende spreekkoren en scheldwoorden wekelijks te horen. Een groep supporters van inmiddels acht betaald voetbalclubs wil dit veranderen. Ze willen zichtbaar maken dat er een hele grote groep LHBTIQ+-fans in Nederland is die veilig van een potje voetbal wil genieten. Daarom wordt op 13 mei in het Olympisch Stadion in Amsterdam een landelijke vereniging opgericht met de naam ‘Roze Supporters’.

Roze Supporters
De initiatiefnemers van de Roze Supporters zijn voetbalfans van verschillende Nederlandse betaald voetbalclubs. Ze hebben elkaar ontmoet tijdens de productie van de documentaireserie ‘De roze supporters’ van KRO-NCRV (uitgezonden in mei 2022). De serie volgt meerdere LHBTIQ+-voetbalfans die een poging doen om discriminatie uit de voetbalstadions te bannen. Hier is te zien hoe onder andere de Roze Règâhs van ADO Den Haag en de Roze Kameraden van Feyenoord zich sterk maken voor een veilig stadion waarin iedereen zich welkom voelt. Na de uitzending van de serie hebben verschillende supporters van andere profclubs zich bij hen gemeld en is besloten om een landelijke roze supportersvereniging op te richten. Alle leden hebben hun eigen clubkleur maar delen de passie voor voetbal. Het is uniek dat voetbalfans van zoveel verschillende betaald voetbalclubs samen optrekken.

Het doel van de Roze Supporters
Clubs en supporters kunnen bij de Roze Supporters terecht voor advies en voorlichting. Bovendien wil de vereniging een vaste gesprekspartner worden van de KNVB en andere landelijke organisaties. De oprichters van de Roze Supporters hopen dat er meer enthousiaste fans zullen volgen die willen werken aan een voetbalklimaat waarin iedereen zich thuis voelt.

Oprichting Roze Supporters
De datum is tot nadere orde uitgesteld.
Aanmelden voor dit evenement kan via chantal@rozesupporters.nl

@Team Roze Supporters tijdens Canal Parade Amsterdam