Menu Sluiten

Liedjesfestijn sluitstuk Haarlemse Regenboogweek

Op zondagmiddag 9 oktober vindt in het Haarlemse Patronaat de 26ste editie van de befaamde regenboog liedjeswedstrijd COC Songfestival plaats. Het jaarlijkse festival dat georganiseerd wordt door COC Kennemerland en voor het eerst plaatsvindt in Haarlem is het muzikale sluitstuk van de eerste Regenboogweek in Haarlem.

Tien deelnemers vanuit het hele land dingen mee naar de wisseltrofee en de organisatie volgend jaar. De omlijsting van het liedjesprogramma wordt verzorgd door (Haarlemse) acts als Mrs. Einstein, Dusty Gersanowitz, de Reizigers en Luz Bravo.

De vakjury bestaat uit o.a. Monique Klemann (Lois Lane), Dusty Gersanowitz (Dusty Foundation), Eva de Raadt (wethouder Haarlem) en Jolanda Beyer (directeur Patronaat).

Knipoog naar het Eurovisiesongfestival
Het festival begon in 1995 als een knipoog naar het grote Eurovisiesongfestival. Na het verlies van Willeke Alberti het jaar daarvoor, moest Nederland een jaartje overslaan. Als alternatief werd het Nationaal COC Songfestival bedacht. Inmiddels is het uitgegroeid tot een serieuze regenboog liedjeswedstrijd waar jaarlijks diverse regio’s aan meedoen. Voorzitter Jos Ahlers van COC Kennemerland is blij dat het festival in zijn Haarlem plaatsvindt dit jaar. “Elkaar ontmoeten en samen feestvieren is een van de beste manieren om inclusie en diversiteit te stimuleren. Daarom zijn we als COC Kennemerland zo trots dit festival te mogen organiseren. Hoe meer zielen hoe meer inclusie. Zo simpel is het.”

Regenboogweek vol activiteiten
Door een aantal activiteiten te organiseren en te bundelen rondom het Songfestival is het idee ontstaan om een Regenboogweek neer te zetten. “Het festival wordt mogelijk gemaakt door steun vanuit het bedrijfsleven, de gemeente Haarlem en diverse fondsen. Dankzij een fijne bijdrage van hoofdsponsors het Roze Notariskantoor Feitsma | Verhagen uit Volendam en Boekhandel De Vries van Stockum kunnen we deze productie neerzetten. De boekhandel organiseert op zondag ochtend 9 oktober een literair Regenboog programma,” vertelt Ahlers trots.
Andere activiteiten zijn een Regenboogwandeling op 9 oktober door het centrum van de stad. Een Halloween Feest in Flinty’s voor jonge queers tot en met 18 jaar. De gemeente Haarlem lanceert voor het tienjarige jubileum van de Regenbooggemeente een nieuwe postercampagne.

Allereerste Haarlem Music Pride
In veel horecagelegenheden, o.a. Wapen van Bloemendaal, Jopenkerk, café de Zwaan en de Lange Heer hangt de regenboogvlag uit. Deze kroegen doen al mee aan de allereerste Haarlem Music Pride van 7 tot en met 9 oktober met muziek speciaal gericht op de Regenboogweek. Van glamrock tot en met de homo top 100. Cafés die mee willen doen kunnen contact opnemen met de organisatie.

Sluitstuk en Afterparty
Genoeg te beleven, volgens Ahlers. “Het sluitstuk wordt het COC Songfestival. Onze Alexander van der Doorn zingt het nummer Colour Blind, dat geschreven is door componist Niels Wilmink. Na dit festival is er een gratis afterparty; de Regenboog Afterparty. Deze afterparty bieden wij gratis aan vanaf 20.00 uur. Zie de Patronaatsite voor gratis kaartjes.

Deelnemer Alexander van der Doorn is Colour Blind in de Regenboogweek

Het COC Songfestival is op 9 oktober 2022 om 16.00 uur in het Haarlemse Patronaat. Informatie over het festival, de programmering en het aanmelden voor de gratis gastenlijst voor de afterparty kun je vinden op www.nolabelsfestival.nl

Haarlem 10 jaar regenboogstad