Menu Sluiten

Kritische reacties op Europees LHBTI-besluit

Diverse organisaties reageerden de afgelopen dagen kritisch op een Europees besluit over LHBTI-beleid. De zogenaamde Raadsconclusie kwam op 16 juni onder Nederlands voorzitterschap tot stand.

Het is voor het eerst dat de EU-ministers een dergelijk besluit over LHBTI-beleid nemen en de Europese Commissie oproepen tot actie. Minister Bussemaker (OCW) spreekt daarom van een ‘gezamenlijke vuist tegen homofobie.’

Critici zien echter grote risico’s. De tekst van het besluit bepaalt namelijk dat bij het uitvoeren van Europees LHBTI-beleid rekening moet worden gehouden met ‘nationale tradities’. De vrees is dat landen zullen proberen om LHBTI-mensenrechten met een beroep op deze formule terzijde te schuiven. Het voorstel om ‘nationale tradities’ aan de tekst toe te voegen, is afkomstig van Hongarije, dat aanvankelijk helemaal geen Europees LHBTI-besluit wilde.

De Europese LHBTI-organisatie ILGA-Europe vindt het positief dat de EU-landen zich voor het eerst gezamenlijk uitspreken over LHBTI’s, maar heeft ook ‘ernstige bedenkingen’ bij de inhoud van het besluit. ‘Nationale tradities’ zijn volgens ILGA precies de rechtvaardiging die veel landen actief gebruiken om wettelijke bescherming van LHBTI’s tegen te houden.

Volgens Transgender Europe (TGEU) is de tekst van het besluit ‘vergiftigd’ omdat EU-lidstaten LHBTI’s volgens TGEU nu met een beroep op nationale tradities kunnen discrimineren. TGEU betreurt dat er in het besluit geen aandacht is voor de mensenrechten van transgenders.

Ook Malta vindt de Raadsconclusie van 16 juni niet ambitieus genoeg en publiceerde daarover op 17 juni een publieke verklaring samen met Zweden, Denemarken, Oostenrijk, België, Griekenland, Luxemburg en Portugal. De landen willen een sterkere inzet voor LHBTI-mensenrechten, die niet met een beroep op nationale tradities terzijde kan worden geschoven.

Bron: COC Nederland Foto: Europese Commissie – CC-Sebastien Bertrand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *