Menu Sluiten

Kranslegging Dreef 4 mei 2018

De Regenboogorganisaties Gay-Haarlem.nl, Bureau Discriminatiezaken Kennemerland en COC Kennemerland nemen ook dit jaar deel aan de herdenking en kranslegging op vrijdag 4 mei aan de Dreef in Haarlem.
De kranslegging wordt traditiegetrouw voorafgegaan door een herdenkingsdienst in de Grote of Sint Bavo-kerk aan de Grote Markt in Haarlem. Aanvang 18.50u. Aansluitend is er de stille tocht naar het herinneringsmonument aan de Dreef.

Monument
Het monument ‘Man voor het Vuurpeloton’, van beeldhouwer Mari Andriessen is een bronzen beeld van een staande mannenfiguur. In de bestrating is een natuurstenen strip van circa 10 meter lang aangebracht waarin de namen en leeftijden van de 15 omgekomen verzetsmensen zijn gebeiteld. Zij werden op 17 maart 1945 op deze plek gefusilleerd.

Thema 2018
De komende jaren doet het Nationaal Comité 4 en 5 mei een appel op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid. Dit doet het comité tussen 2016 en 2020 onder de slogan ‘Geef vrijheid door’.

Verzet staat in 2018 centraal in herdenkingen, vieringen, musea en educatie. Het gaat daarbij om verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook de inspiratie die het ons nu nog biedt. Het Nationaal Comité heeft NIOD-directeur Frank van Vree gevraagd om de Jaarthematekst over verzet te schrijven. Lees de tekst hier.

tekst: Gay Haarlem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *