Koning Willem-Alexander heeft dinsdag een bezoekt gebracht aan het jarige COC. Dit jaar viert de oudste nog bestaande LHBT-organisatie ter wereld haar 70-jarig bestaan.
Het was de eerste keer dat het COC officieel bezoek kreeg van een staatshoofd. Het is dan ook een belangrijk gebaar, zegt historicus en oud-politicus Coos Huijsen op de site van de NOS. “Zowel vanuit het oogpunt van de koning als dat van homo’s zelf. De koning wil als hart van de natie met iedereen meeleven. En voor de homo’s, een gediscrimineerde groep, voelt dit als erkenning. Een beetje solidariteit van het staatshoofd.”
De koning werd dinsdag ontvangen op het hoofdkantoor van het COC in Amsterdam door Commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes, de Amsterdamse wethouder diversiteit Simone Kukenheim en COC-voorzitter Tanja Ineke en COC-directeur Koen van Dijk. Aan het eind van de middag sprak hij LHBT’s uit verschillende groepen. Zo ging de koning in gesprek met jongeren, LHBT’s met een biculturele – of religieuze achtergrond en oudere LHBT’s over hun ervaringen. Ook vrijwilligers en medewerkers spraken met de koning over hun werk voor het COC. “We zijn vereerd door dit bezoek,” aldus COC-voorzitter Tanja Ineke eerder deze maand. “We voelen het als een bijzondere steun in de rug voor LHBT’s in Nederland en de wereld op de weg naar acceptatie en gelijke rechten.”
Het COC zet zich sinds 1946 in voor gelijke rechten en sociale acceptatie voor LHBT’s in Nederland en het buitenland. Het COC maakte zich o.a. hard voor decriminalisering van homoseksualiteit (1971), openstelling van het burgerlijk huwelijk als eerste land ter wereld (2001) en de verplichting voor scholen om LHBT-acceptatie te bevorderen (2012). Het COC zet zich in tegen discriminatie en geweld, ondersteunt LHBT-asielzoekers en werkt aan acceptatie op school, in de ouderzorg en in biculturele- en religieuze kringen. De organisatie pleit voor wetswijzigingen zoals het opnemen van een expliciet verbod op LHBT-discriminatie in de Grondwet. COC Nederland ondersteunt LHBT-organisaties in meer vijfendertig landen wereldwijd.
bron: gaysite.nl