Menu Sluiten

Kinderen met LHBTI-ouders een podium op Pride Amsterdam

Stichting Meer dan Gewenst en de Rabobank geven kinderen met LHBTI-ouders een podium op Pride Amsterdam

Amsterdam, 24 juli 2018 – Voor het eerst in de geschiedenis van de jaarlijkse botenparade zal één van de deelnemende boten gevuld zijn met kinderen uit roze gezinnen. Stichting Meer dan Gewenst (MdG) vaart dit jaar mee om de bekendheid, bespreekbaarheid en acceptatie van roze ouderschap in Nederland te vergroten. Op de boot zullen ook Barbara Barend met haar gezin en Rogier van der Linden meevaren.

Het aantal kinderen met LHBTI-ouders groeit. Meer dan Gewenst komt al ruim 20 jaar op voor de belangen van roze ouderschap in Nederland. Luc Nibbeling, voorzitter van MdG: ‘Het wordt de hoogste tijd dat roze (wens)ouders uit de schaduw stappen. Kinderen uit roze gezinnen zijn minstens zo gelukkig als die met heteroseksuele ouders. Onze deelname aan de botenparade zal hier een prachtig voorbeeld van zijn.’

Support Card 2018
Stichting Meer dan Gewenst heeft de eerste Support Card 2018 gekregen; een nieuw initiatief van de Rabobank en Pride Amsterdam. Onder het motto ‘Growing a better world together’ stelt de Rabobank dit jaar haar plek in de botenparade ter beschikking en wil daarmee haar maatschappelijke betrokkenheid eens op een andere manier tonen. De plek van de bank is ter beschikking gesteld aan een vereniging of stichting die zich inzet voor een betere leefwereld voor LHBTI’s en die zonder een belangrijke financiële partner niet zouden kunnen deelnemen aan de botenparade.

‘Je kunt nog oma worden’
Ieder jaar melden meer roze wensouders zich aan bij de voorlichtingen van Meer dan Gewenst. Ook is de leeftijd van de groep geïnteresseerden in de laatste jaren afgenomen; vooral mannenstellen zijn op steeds jongere leeftijd bezig met hun kinderwens. De stichting juicht deze trend toe, omdat het niet gemakkelijk is om als LHBTI’er een invulling te geven aan deze diep gekoesterde wens. Daarnaast laat de acceptatie en zichtbaarheid van roze gezinnen te wensen over. Het is belangrijk dat Nederlanders opgroeien met het gegeven dat een gezin uit een pallet aan (roze) constructies kan bestaan.

Wetgeving loopt achter op de werkelijkheid
In tegenstelling tot de vaart waarin het aantal roze gezinnen groeit, blijft de wetgeving die aansluit bij deze realiteit nog ver achter. Zo is het bijvoorbeeld nog steeds verboden om publiekelijk een oproep te doen voor een draagmoeder. Ook staat de wet maar maximaal twee juridisch ouders toe, wat verschillende belemmeringen veroorzaakt wanneer een kind met meer-ouderschap opgroeit. Als antwoord hierop heeft de Staatscommissie Herijking Ouderschap in 2016 een rapport uitgebracht met voorstellen om de wet te wijzigen conform de realiteit. Nibbeling: ‘Het is niet te begrijpen dat er een kant en klare blauwdruk ligt voor realistische en moderne wetgeving, maar dat de regering op zich laat wachten. Gas erop. De juridische bescherming van de kinderen dient voorop te staan.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *