Menu Sluiten

Historische doorbraak LHBT-mensenrechten bij VN

De mensenrechten van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s) worden een vast onderdeel op de agenda van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Dat is het gevolg van een historische resolutie die de Mensenrechtenraad donderdag met een ruime meerderheid aannam. Ook komt er een onafhankelijke VN-expert die gaat rapporteren over LHBT-mensenrechten.

Het COC streed de afgelopen weken bij de Mensenrechtenraad in Genève voor dit besluit, samen met een groep LHBT-activisten en organisaties uit de hele wereld.

Ondanks felle tegenstand  van landen als Egypte en Rusland werd de resolutie donderdag met een ruime meerderheid aangenomen (23 voor, 18 tegen). Ook behoudende landen als Georgië en Mongolië steunden het besluit.

Eindelijk structurele aandacht

Het besluit van de Raad heeft tot gevolg dat de VN eindelijk structureel aandacht gaat besteden aan de mensenrechten van LHBT’s in alle 193 VN-lidstaten. Een onafhankelijke VN-expert gaat jaarlijks rapporteren over geweld en discriminatie tegen LHBT’s en kan landen die LHBT-mensenrechten schenden op de vingers tikken.

“Dit is een historische doorbraak voor LHBT-mensenrechten bij de VN. Eindelijk komt er structureel aandacht voor het vreselijke geweld en de discriminatie waar zoveel LHBT’s overal ter wereld mee te maken krijgen,” reageren Alexander Hammelburg en Nikki Brörmann, die namens het COC de strijd in Genève voeren.

“LHBT-activisten hoeven nu niet meer op de deuren te kloppen van eindeloos veel verschillende VN-experts en rapporteurs, maar hebben nu eindelijk een eigen expert die met zorg mensenrechtenschendingen kan rapporteren en voorstellen kan doen om geweld en discriminatie aan te pakken,” zegt Alexander Hammelburg.

De resolutie werd de afgelopen dagen met passie verdedigd door de indieners: Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Mexico en Uruguay. Het COC wist diverse landen te overtuigen om de resolutie te steunen. Ook activisten uit onder meer El Salvador, Georgië en Mongolië – die door het COC worden gesteund – speelden een belangrijke rol.

COC Nederland heeft als een van de weinige LHBT-organisaties ter wereld een Speciale Consultatieve Status bij de Verenigde Naties. Die status gebruikt de organisatie om de belangen van LHBTI’s te behartigen en LHBTI-activisten uit tal van landen een podium te bieden bij de VN.

[Bron: COC Nederland]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *