Menu Sluiten

‘Het gaat om wie, niet om wat je bent’

Op de dag tegen discriminatie wil burgemeester Dales een signaal geven, zeker met het schietincident in Utrecht nog vers in het geheugen. De samenleving moet niet verharden, maar mensen moeten naar de kern van wat ze zouden willen en dat verbinden aan hun uitingen.

,,Het gaat niet om wat je bent, maar om wie je bent”, wil Dales meegeven. ,,Hoe afschuwelijk een daad ook is, het is de daad van een persoon. Hij of zij vertegenwoordigt geen bevolkingsgroep en handelt niet namens of in opdracht van een groep. Laten wij in onze reactie deze groep dan ook niet aanspreken, maar ga met elkaar in discussie. Wat was de kern van het incident? Een actie van een individu.”
Dales ‘prijst zich gelukkig’ met hoe de Velsenaren met het incident in Utrecht zijn omgegaan, dat er geen groepen tegenover elkaar zijn komen te staan. ,,Maak en houdt verschillen bespreekbaar. Het draait om de kwaliteiten van een persoon.”

COC Velsen
Vanuit die laatste gedachte wordt de komende jaren flink ingezet om discriminatie tegen te gaan. Onlangs is de werkgroep Safe streets gestart en sinds begin dit jaar is Velsen een regenbooggemeente. Homobelangenvereniging COC, met een afdeling die vanuit Haarlem heel Kennemerland dekt, wil actiever worden in de gemeente. Dales: ,,Een gemeente van deze omvang zou een lokale afdeling kunnen hebben, die opereert als onderdeel van Kennemerland. Velsenaren hoeven dan niet naar andere gemeente voor activiteiten, zoals nu al met de Roze salon in Driehuis het geval is. Iedereen moet in Velsen kunnen zijn wie ze zijn.”
Hij roept alle Velsense lhbti’s (lesbisch, homo, bi, transgender, intersekse) op om het onderzoek van het Pink Panel in te vullen, zodat de gemeente weet wat er speelt. Vanuit de samenwerking met verschillende partners is er aandacht voor ‘roze ouderen’ in de verzorgingshuizen. Daarnaast gaat de gemeente met het bestuur van de moskee in gesprek, homoseksualiteit ligt voor hun bezoekers vaak nog moeilijk. Ook binnen sport is het niet altijd bespreekbaar, daarom wordt via Telstar Thuis in de Wijk de lhbti-gemeenschap een onderwerp van gesprek. Ook krijgt discriminatie op scholen extra aandacht, komend jaar ligt het accent op de lhbti.

Handicap
Maar het gaat niet alleen om de homoseksuelen, benadrukt Dales. ,,We toetsen aan het VN-verdrag of we genoeg doen voor mensen met een fysieke beperking, zodat ook mensen met een fysieke hindernis mee kunnen doen. We doen al veel, maar het staat nergens op een rijtje. Door er een lijst van te maken kunnen we laten zien wat we doen, maar ook kijken of we ergens iets over het hoofd zien.”
Ambtenaren gaan niet langer alleen vanachter een bureau problemen bedenken en daar een oplossing voor zoeken, zegt de burgemeester toe. ,,Het uitgangspunt van de gemeente is dat in Velsen iedereen mee doet. We gaan in gesprek, we hopen dat mensen zich actief melden om mee te denken. Soms moet je letterlijk in een rolstoel gaan zitten om te kijken ‘waar rol ik tegenaan’.”

Bron: Ijmuider Courant, Susanne Moerkerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *