Wat is GSA?
Een veilige school voor iedereen, wie wil dat nu niet? Een GSA (Gender & Sexuality Alliance) werkt hier actief aan. Of je nu hetero, bi, homo, lesbisch, transgender, man of vrouw bent, jij kunt helpen om de school veiliger te maken. Je kunt bijvoorbeeld een toffe actie organiseren voor coming-out dag, Valentijnsdag, GSA-week of Paarse Vrijdag. Misschien wil je dat er in alle klassen voorlichting komt over seksuele diversiteit. Samen met medeleerlingen en leraren kun je laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn.
Wat kan COC Kennemerland voor je betekenen?
GSA Kennemerland ondersteunt alle GSA’s in de regio Kennemerland en de Zaanstreek*. Je kunt bij de coördinator terecht voor advies of om in contact te komen met bijv. andere GSA’s of het landelijke GSA Netwerk. Ook organiseren wij ontmoetingsactiviteiten (zoals GSA-dagen) om mensen die actief zijn voor GSA’s handvatten mee te geven en om samenwerking tussen GSA’s laagdrempeliger te maken.
GSA Onderwijsstandaard
Onderzoek laat zien dat LHBTQIA-leerlingen op scholen met een GSA zich meer geaccepteerd en meer thuis voelen op school. LHBTI-leerlingen in GSA’s ervaren veel steun, zitten beter in hun vel en kunnen beter omgaan met negatieve reacties van anderen. Om die redenen heeft het RIVM GSA’s op scholen in 2020 erkend als goed onderbouwde interventie. De GSA-onderwijsstandaard biedt docenten, scholen, scholieren en ouders meer informatie en handvaten over wat je als GSA zou kunnen doen en nastreven.
Contact
Heb je interesse om ook een GSA te starten op jouw school of in jouw organisatie? Of wil je in contact gebracht worden met andere GSA’s? Neem dan contact op met onze GSA-coördinator Jennifer Diels (zij/haar) gsa@coc-kennemerland.nl of bezoek de website van het GSA-Netwerk.
*Hieronder valt: Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, IJmond, Velsen, Oostzaan, Uitgeest, Wormerland, Zaanstad en Zandvoort.