Menu Sluiten

Four Drags and a Funeral op 20 september in Doopsgezinde Kerk

Dragqueens spelen toneelstuk op altaar in kerk

Discussie over religieuze en seksuele diversiteit

In het kader van de Nationale Vredesweek 2018 organiseert de Haarlemse Antonius Gemeenschap i.s.m. met de Doopgezinde Kerk Haarlem en Productiehuis De Verbinding op 20 september de voorstelling Four Drags and a Funeral. Een razendsnelle komedie van Jos Ahlers over familie, liefde, loyaliteit en bingo. Het thema is: een deel van je familie krijg je cadeau bij je geboorte, een ander deel kies je zelf. Welk deel is dan je echte familie? En mag je die vraag eigenlijk wel stellen?

Joris Obdam van de Antonius Gemeenschap wil de voorstelling graag in een kerk laten zien, om er na afloop met verschillende partijen over in discussie te gaan. De avond heeft als thema ‘Religie als Geaardheid’. De voorstelling past daar perfect in, volgens de straatpastor. “Er zijn nog veel vlakken waar mensen elkaar beter mogen verstaan en naar elkaar toe zouden moeten groeien voor een meer vreedzame samenleving. Zowel op het gebied van religieuze als seksuele diversiteit. Het is onze hoop en ons verlangen dat deze bijzondere avond daar een steentje aan bijdraagt.” Joris Obdam van de Antonius Gemeenschap, hoopt op een levendige discussie na afloop van de feelgood komedie met een aangrijpend verhaal ‘Four Drags and a Funeral’.

Dragqueens breken in in kerk

Het stuk geeft veel stof tot gespreksonderwerpen. Wat gebeurt er als een groep goddeloze Amsterdams Dragqueens frontaal in botsing komt met de orthodoxe ideeën van een traditionele gemeenschap? In de voortrazende komedie Four Drags and a Funeral maken we het mee. Na een succesvolle landelijke tournee staat de voorstelling nog een laatste keer op de planken. De bijzondere locatie Doopgezinde Kerk in de Frankenstraat zal een extra dimensie geven en ongetwijfeld leiden tot levendige discussie. Een avond voor hoofd, hart en, wie weet, ziel.

Het verhaal van de voorstelling is als volgt: Vier Amsterdamse dragqueens hebben een bijzondere opdracht en reizen daarvoor af naar Zeeland. Het vijfde lid van hun clubje is onverwacht overleden en de vier komen hun belofte inlossen: hij gaat niet als man, maar als de ‘Bingo-keizerin van Amsterdam’ het graf in. Dat ze daarvoor de nacht voor de begrafenis moeten inbreken in de dorpskerk van zijn streng gereformeerde geboorteplaats is een kleine barrière. Maar wat in Amsterdam nog een briljant idee leek, blijkt toch niet zo eenvoudig. Zeker wanneer de moeder van de overledene die nacht ook nog eens de kerk binnenkomt.

Discussie na afloop

De voorstelling toerde door het land en had als doel het beter bespreekbaar maken van thema’s als ongelijkheid, vooroordelen, geloof en homoseksualiteit. De vier acteurs als dragqueens laten zien dat toneel een interessante vorm is om in korte tijd veel duidelijk te maken en zetten het publiek aan tot, al is het maar heel kort, overdenkingen over de bovengenoemde thema’s. Na afloop hoopt de organisatie dan ook op een levendige discussie. Het panel van de discussie wordt bemand door verschillende religieuze voorgangers, de schrijver van het stuk, voorzitter van regionale COC, politieke vertegenwoordigers en een vertegenwoordiger transgendervereniging Noord-Holland.

Lach en een traan

“We vinden het belangrijk om dit stuk vaker te spelen en te laten zien dat het leven niet altijd als vanzelfsprekend is. Wie je bent en waar je bent geboren, dwingt je vaak tot pijnlijke keuzes. Het publiek daar hartelijk om laten lachen en nadenken is ons doel. De voorstelling is er dan ook een met een lach en een traan,” aldus toneelschrijver Jos Ahlers.

De vier dragqueens worden gespeeld door Joey Ploch, Wim Kok, Alexander van der Doorn en Hans Goes. De moederrol wordt vervuld door Bianca Nunnink. Het stuk is geregisseerd door Jos Ahlers.

Four Drags and a Funeral op 20 september om 20.00 uur in Doopsgezinde Kerk, Frankestraat 24, Haarlem.

Voor tickets: www.fourdragsandafuneral.nl

Zie ook: www.antonius-gemeenschap.nl

 

Arjan Boes Photography

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *