Menu Sluiten

‘EU, kom in actie voor LHBT-mensenrechten in Oekraïne!’

‘EU, kom in actie voor LHBT-mensenrechten in Oekraïne!’ Die oproep doen tweeëntwintig mensenrechtenorganisaties, waaronder het COC, donderdag in een brief aan de Europese Commissie. Dat gebeurt aan de vooravond van het Eurovisie Songfestival in Kiev. Directe aanleiding zijn recente anti-LHBT incidenten in het Oost-Europese land.

De organisaties roepen de Eurocommissarissen Timmermans (Mensenrechten) en Hahn (Associatielanden) op om de Oekraïense regering aan te spreken op LHBT-mensenrechten. Dat kan op basis van de mensenrechtenparagraaf uit het Samenwerkingsverdrag tussen de EU en Oekraïne. De tweeëntwintig vragen om een reeks concrete maatregelen om de LHBT-mensenrechtensituatie in Oekraïne te verbeteren.

Zo willen de organisaties dat de Oekraïense regering anti-LHBT geweld aanpakt en bestraft, in het bijzonder in de regio’s buiten de hoofdstad. Daar zijn LHBT’s nu relatief kwetsbaar. Ze pleiten voor gelijke rechten voor LHBT’s, waaronder geregistreerd partnerschap voor personen van hetzelfde geslacht. Ook willen de organisaties dat het voor transpersonen eenvoudiger wordt om hun geslachtsregistratie te wijzingen en goede medische zorg te krijgen.

De organisaties verwijzen in de brief aan Timmermans en Hahn naar recente anti-LHBT incidenten in Oekraïne. Zo was er eind april een inval bij een LHBT-organisatie in de Zuid-Oekraïnse stad Mykolajev. Afgelopen week werd onder druk van neonazi’s een eind gemaakt aan het beschilderen in regenboogkleuren van een monument in Kiev. Volgens de neonazi’s zou er sprake zijn van ‘LHBT-propaganda’. LHBT’s in Oekraïne krijgen regelmatig te maken met geweld en discriminatie waarbij de politie weigert om op te treden.

De brief aan de Europese Commissie is ondertekend door de volgende tweeëntwintig organisaties: Aidsfonds, Alliance.Global, AUCO FULCRUM, Bureau of social and political developments, Civic Initiative “T*ema, COC Nederland, Dopomozhy Zhyttyu, Gay Forum of Ukraine, Gay-alliance Ukraine, ILGA Europe, INSHA Charitable Fund, Insight Ukraine, Interregional center for LGBT studies Donbas-SocProject, KyivPride Canada, LGBT Human Rights Nash Mir Center, Lighthouse, Ludy Bukovyny, Transgender Europe, Ukrainian LGBT Association ‘LIGA’, Zaporizhia Regional Charitable, Foundation Gender Z.

Bron: COC.NL – Foto Vriendschapsboog: Facebook Gennadi Koerotsjka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *