Menu Sluiten

Eerste Italiaanse homoparen zeggen ‘ja’

In Italië is afgelopen zondag het eerste geregistreerde partnerschap tussen twee mensen van het zelfde geslacht gesloten. Dat melden diverse Italiaanse media woensdag. In het stadhuis van Castel San Pietro, een stadje in de buurt van Bologna, hebben Elena Vanni en Deborah Piccinini elkaar het ‘jawoord’ gegeven. Familie, maar ook veel journalisten, waren getuigen van dit historische moment voor de Italiaanse LHBT-gemeenschap. De twee vrouwen van 45 en 46 jaar oud besloten vorig jaar om te trouwen nadat premier Matteo Renzi had aangekondigd dat ook in Italië het huwelijk zou worden opengesteld voor paren van het zelfde geslacht.

Maar de politiek, en vooral de lobby van Katholieke organisaties, hielden de legalisatie van het homohuwelijk tegen. In februari van dit jaar werd daarom besloten om de wet die het geregistreerd partnerschap voor paren van het zelfde geslacht toestaat te behandelen en uiteindelijk aan te nemen. De nieuwe wet geeft homostellen veel van de rechten die getrouwde stellen ook hebben. Het adoptierecht voor geregistreerde homoparen is echter niet geregeld in de nieuwe wet.

Italië was het enige grote land in West-Europa dat geen enkele vorm van juridische erkenning bood aan samenwonende homoparen. Ook wettelijk samenwonen door homostellen was tot nu toe onmogelijk. Maar daar is deze week dus officieel een eind aan gekomen.

Bron: gaysite.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *