Menu Sluiten

Eerbetoon voor Buck bij Meerwijks regenboogbankje

HAARLEM – Een eerbetoon aan Buck in de vorm van een metalen bordje op de regenboogbank nabij de Meerwijkplas, dat plan werd door Marian Mathijsse en Liesbeth Groenewegen op 16 mei gerealiseerd. Buck die geboren werd als Vesna de Buck en tijdens de transitie naar man begin 2023 overleed. Buck was behalve lid van wijkraad Meerwijk ook vrijwilliger voor COC-Kennemerland en in die hoedanigheid initiatiefnemer van het transgendercafé en transgenderzwemmen.

Foto:Willem Brand
Foto: Willem Brand

In februari van dit jaar werden er vier regenboogbankjes geplaatst in Schalkwijk en wel in de Europawijk, Boerhaavewijk, Molenwijk en Meerwijk. Opdat, zo zei wethouder Eva de Raadt, iedereen zichzelf mag zijn in de openbare ruimte. Liesbeth en Marian, twee ex wijkraadsleden, vonden het spijtig dat Buck dat niet heeft mogen meemaken.

Spaarne ziekenhuls
Marian: “Hij woonde in Meerwijk en heeft veel betekend voor homo’s, lesbiennes en transgenders. Dat bankje mag best aan hem opgedragen worden. Ik leerde Buck goed kennen omdat ik hem een aantal keren naar het Spaarne ziekenhuis heb gereden. Buck moest vanwege borstkanker een borstamputatie onder gaan. Toen ik een foto van Vesna als kind zag, begreep ik het moeilijke pad dat hij had genomen. Hij moet zich nooit prettig hebben gevoeld in een vrouwenlichaam. De achternaam Buck werd zijn voornaam. Dus eigenlijk heette hij na de geslachtsverandering Buck de Buck.”

Transgenderzwemmen
Arno Schouten, bestuurslid van COC-Kennemerland, heeft Buck geholpen om transgenderzwemmen op te zetten. “Het was een pilot, zes keer kon een groep van zo’n twaalf tot vijftien mensen terecht in het zwembad van Hotel Zuid. In diezelfde periode organiseerde hij ook wekelijks een transgendercafé in café Brinkmann. Door zijn ziekte zijn beide initiatieven gestopt.
Buck was postbode en had een tomeloze energie om verandering tot stand te brengen.” Wijkraadslid Jan Bos: “Hij was ook lid van hockeyvereniging Saxenburg. De Nieuwjaarsreceptie in 2023 maakte hij liggend op een brancard nog mee. De leden vormden voor hem een erehaag.”

COC-Kennemerland zoekt vrijwilligers voor een jongeren en volwassen transgender ontmoetingsgroep: info@ coc-kennemerland.nl.

Bron: Rodi.nl
Tekst en foto: Willem Brand