Menu Sluiten

Een goed voornemen voor de KNVB

Een ingezonden brief namens COC NL, alle lokale COC verenigingen en Stichting Pride and Sports

Op 23 december 2022 berichtte de KNVB dat de onafhankelijke tuchtcommissie betaald voetbal PSV heeft veroordeeld tot de betaling van een geldboete van EUR 20.000. Dit omdat tijdens de wedstrijd tussen Ajax en PSV op 30 juli 2022 er door een deel van de supporters van PSV antisemitische spreekkoren zijn geuit.

Tijdens dezelfde wedstrijd is door een deel van de Ajax supporters homofobe spreekkoren geuit. Homofobe spreekkoren komen vaker voor tijdens wedstrijden in het (betaald) voetbal. Maar… Wedstrijden worden niet stilgelegd en er worden achteraf geen geldboetes opgelegd.

Uiteraard is het heel goed dat de KNVB zich uitspreekt tegen deze spreekkoren, maar dit gebeurt helaas slechts incidenteel en niet consequent. Zoals na de wedstrijd tussen Nederland en Duitsland van 29 maart 2022. Ook het dragen van de One Love aanvoerdersband is een enorm mooi en goed initiatief.

Wij vragen nu met klem de KNVB om niet langer met twee maten te meten. Wees consequent en durf op te treden. Leg wedstrijden stil tijdens spreekkoren ten koste van alle groepen die gediscrimineerd worden. Maak voetbal een spel dat voor iedereen veilig is en laat het een verbindende factor zijn. Discriminerende, antisemitische, homofobe en kwetsende spreekkoren zouden nooit zo lang hebben mogen bestaan. Laten we als goed voornemen voor 2023 gezamenlijk actie ondernemen om spreekkoren zoals beschreven verleden tijd te laten zijn.

Namens COC Nederland, alle lokale COC verenigingen en Stichting Pride and Sports