Menu Sluiten

Dinsdag 17 mei 2021 IDAHOT-wake in de Grote of St.-Bavokerk

idahot 2022

Op de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie (IDAHOBIT) is er in de Grote of St.-Bavokerk een bijzondere viering.

Dit jaar sluit de Grote of St.-Bavokerk in Haarlem voor het eerst aan in de rij van tientallen steden in vooral Europa en Zuid-Amerika waar een IDAHOT wake gehouden wordt. Een jaar of tien geleden werden in Italië werden voor het eerst vieringen georganiseerd waarin wordt stilgestaan bij alle vormen van geweld jegens LHBTI-personen in ​de samenleving en in het bijzonder in kerken en andere geloofsgemeenschappen. In de liturgie van de viering wordt een vorm gezocht om eerlijk onder ogen te komen hoe de kerk zélf mensen heeft uitgesloten en dat nog steeds doet. Centraal staan twee getuigenissen van mensen die dit hebben ervaren.

Achtergrond IDAHOT
Pas in 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit als ziekte uit de ‘International Classification of Diseases’. IDAHOBIT, vaak nog IDAHOT genoemd, is een ​dag met een verzameling ​aan activiteiten en programma’s die gewone mensen aanspreekt over angst voor en geweld tegen lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgender personen. Want met de beslissing van de WHO is de afkeer van mensen jegens LHBT​I-personen niet ook verdwenen.

Voorgangers zijn Frans Bossink, geestelijk verzorger en bestuurslid van het Werkverband van Katholieke Homo-Pastores en Tom de Haan, Stadsdominee m.m.v de Oude Bavo Cantorij o.l.v. Anton Pauw.

Deuren open 19.30
Aanvang 20.00uur
Einde 20.45uur

Grote markt

Meer informatie:
Frans Bossink 0651419881
Tom de Haan 0616474041