Menu Sluiten

COC bestaat 70 jaar

COC Amsterdam en COC Nederland bestaan dit jaar zeventig jaar en zijn daarmee de oudste nog bestaande LHBT*-organisaties ter wereld. Om dat te vieren, organiseren ze tijdens de EuroPride twee weken lang COC’s Shakespeare Club op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. Iedereen is welkom in dit ‘hart van de Pride’, voor een dosis cultuur en muziek, maar ook voor een biertje, even relaxen en om andere Pridebezoekers te ontmoeten.

Hart van de Pride

COC’s Shakespeare Club opent van 23 juli tot en met 7 augustus haar deuren op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. Vanaf de overvolle Kalverstraat kom je door de middeleeuwse poort op een prachtige binnenplaats. Daar vind je tijdens EuroPride een podium en café met dj’s, kunstenaars en allerlei initiatieven uit de (LHBT+) gemeenschap. Het programma is voor een divers publiek. Club ChUrch, één van Amsterdams meest controversiële clubs, verzorgt de openingsavond op zaterdag 23 juli. Ook het Danspaleis strijkt een avond neer op de binnenplaats en er zijn activiteiten van o.a. het DeLaMar Theater en De Nederlandse Reisopera. In dit ‘hart van de Pride’ zijn tal van optredens, kun je na je werk borrelen of wat eten, een ontbijtje pakken voor je de botenparade gaat bekijken of je telefoon opladen.

Wanneer: 23 juli t/m 7 augustus
Tijden: dagelijks van 11:00 tot 21:00 en op donderdag/vrijdag/zaterdag tot 23:00 uur
Waar: Amsterdam Museum, Kalverstraat 92, Amsterdam
www.shakespeareclub.nl

Shakespeare Club

COC’s Shakespeare Club is vernoemd naar de titel waaronder het COC op 7 december 1946 in Amsterdam werd opgericht: Shakespeareclub. Omdat er in die tijd nog een groot taboe rond LHBT’s heerstte, koos men voor een schuilnaam. In 1949 werd de Shakespeareclub omgedoopt tot het Cultuur- en Ontspannings Centrum, ofwel het C.O.C. Het COC groeide de afgelopen 70 jaar uit tot een internationaal actieve belangenorganisatie voor LHBT’s met duizenden leden, honderden vrijwilligers en twintig regionale lidverenigingen.

Terugblik en vooruitblik

Met COC’s Shakespeare Club vieren COC Amsterdam en COC Nederland wat er in zeventig jaar  LHBT-emancipatie is bereikt en kijken we vooruit, want ook na 70 jaar is er nog veel om voor te vechten.

COC en de bredere LHBT gemeenschap hebben recent successen geboekt op het gebied van verplichte LHBT-voorlichting op school, openstelling van het burgerlijk huwelijk, de wet die lesbische ouders en hun kinderen dezelfde rechten geeft als heteroparen en wetgeving waardoor transgenders hun geslachtsregistratie eenvoudig kunnen wijzigen. In de afgelopen decennia zorgde onder anderen het COC ervoor dat homoseksuele handelingen niet langer strafbaar zijn (sinds 1971) en dat er een wet kwam die LHBT’s beschermt tegen discriminatie op grond van seksuele gerichtheid (1994). Het percentage Nederlanders dat (zeer) negatief over homoseksualiteit denkt is afgenomen van 36 procent in de jaren zestig, naar 7 procent nu.

Hoewel er veel is bereikt, laat de acceptatie LHBT’s in Nederland nog altijd te wensen over, bijvoorbeeld waar het gaat over reacties op straat, op school, in de (ouderen-) zorg, in religieuze- en biculturele kringen en op het gebied van wetgeving. COC geeft duizenden voorlichtingslessen op scholen en organiseert ontmoetingscafe’s voor onder andere jongeren, senioren en biculturelen. Daarnaast zijn er verschillende maatjesprojecten voor LHBT-vluchtelingen, bijvoorbeeld in Amsterdam en Almere. In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam doet COC Amsterdam via het Amsterdam Pink Panel wetenschappelijk onderzoek binnen de LHBT gemeenschap.

Het COC is een actieve LHBT-emancipatie beweging in Nederland en ondersteunt LHBT-organisaties in meer dan dertig landen.

bron: COC.NL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *