Menu Sluiten

Briefactie Letters4TransKids VS

De actie Letters4TransKids is gestart door de Amerikaanse journaliste Ina Fried (zij/haar). Ze kwam op het idee toen haar familie haar vroeg hoe ze transgender kinderen in de VS kunnen helpen. De actie bedoeld om transgender kinderen in de VS een hart onder de riem te steken. Inmiddels zijn er al vele brieven geschreven en is de actie ook buiten de VS opgepakt.

Wat kunnen we doen?
Het zou fijn zijn als we brieven schrijven voor transgender kinderen. De brief mag je in het Nederlands schrijven, maar in het Engels zou helemaal fantastisch zijn. In een brief kun je aangeven dat je de kinderen steunt om zichzelf te zijn en dat de wereld mooier is omdat er diversiteit is. Probeer in de brief gender neutraal te zijn zodat deze naar alle kinderen gestuurd kunnen worden (Dus NIET Hi boy of Hi girl, maar bijv. Hi there of Hi kid). Kun je per e-mail sturen naar: esther@vanenckevort.net.

Wij zorgen er dan voor dat de brief doorgestuurd wordt naar de kinderen. Brieven worden ook op Twitter gezet door Ina Fried tenzij je aangeeft dat je dit niet wilt. Zet dus geen adresgegevens op je brief. Ook kun je zelf de brief posten op Twitter of Instagram, gebruik dan de tag #letters4transkids en tag @InaFried, zodat zij de brieven ook aan de kinderen kan doorsturen.

Waarom deze actie?
In de Verenigde Staten worden in veel staten de rechten van de LHBTI gemeenschap uitgehold. Human Rights Campaign en American Civil Liberties Union (ACLU) geven aan dat er op dit moment meer dan 100 anti-LHBTI wetten in Amerikaanse staten worden voorbereid en in verschillende staten zijn al verstrekkende wetten aangenomen.

Een paar voorbeelden:

  • In Florida de “Don’t Say Gay” wet aangenomen die het scholen verbied om voorlichting te geven over seksuele en gender identiteit.
  • In Alabama en Arkansas is het geven van medische best practice transgender zorg strafbaar gesteld. South Carolina heeft een vergelijkbare wet in voorbereiding
  • Missouri, Tennessee, Kentucky, Pennsylvania en andere staten hebben wetten in voorbereiding die het transgender kinderen verbieden om op school mee te doen met het sport team dat past bij hun gender.

Onderstaande kaart laat zien in welke staten er anti transgender wetten zijn ingevoerd of worden voorbereid.

Voorbeeldbrief

Je kunt hier een voorbeeldbrief downloaden