Twee keer uit de kast
Als LHBTIQ-er en als iemand met autisme moet je twee keer uit de kast komen.. Jouw omgeving kan jou, als iemand met autisme, minder serieus nemen.
Drukte?
Met autisme kan je meer last hebben van licht, geluid, of dat alle gesprekken te snel gaan. Je vindt vaak dat drukte met mensen moeilijker is. Dan ga je niet zo snel naar “gewone” avonden.
Kleiner sociaal netwerk, in sociale kring zijn…
Met autisme is het vaak moeilijker met mensen om te gaan. Je kent dan vaak minder mensen en hebt de neiging dan maar meer alleen te zijn
Je wilt over alles serieus nadenken, maar dan zijn mensen zonder autisme al weer zoveel punten verder in een gesprek. Of je volgt niet alles, omdat je de mensen niet zo goed “afleest” in emoties of gezichts- uitdrukkingen en alle non- verbale communicatie ingewikkelder is.
Het praten over ditjes, datjes, zomaar over iets is moeilijker zijn. Mensen met autisme willen graag taalgebruik dat eenduidig is, niet met dubbele betekenissen. Anders ontwikkelen naar volwassenheid.
Op delen van groei naar volwassen worden: daar kunnen mensen met autisme verder zijn dan gemiddeld. Met andere delen van groei zijn ze duidelijk minder ver. Dit heeft invloed op gedrag en functioneren. Je komt soms anders over en wordt je onzekerder.
Partner vinden
Je hebt als iemand met autisme iets wat de ander mag leren te begrijpen en je gebruiksaanwijzing naast die van je partner te leggen is ingewikkelder. Het vinden van een partner is moeilijker.
Specifieke interesses/ specialismen
Mensen met autisme hebben vaak specifieke interesses en op gebieden zijn ze ver met hun kennis of ervaring. Ze praten er graag over en soms is het moeilijker voor ze ruimte te maken voor de interesses van anderen. Anderen kunnen hiermee helpen.
Bewegen
Ze bewegen wat minder flexibel. Ze dansen vaak minder graag.
Geen stoornis?
Meer en meer mensen vinden dat autisme en adhd geen stoornis is. De mensen “zonder” hebben immers ook steeds meer te klagen over stress, burn-out, vermoeidheid en zo door. Mensen met autisme zijn energiemanagement gewend, weten hoe vermoeiend het is. Er zijn best een rij van talenten te noemen die zij weer hebben. Vraag eens aan iemand met autisme welke ze zijn!
Vrouw en man
Er is verschil tussen vrouw en man en hoe je ze kan “herkennen” . Bij vrouwen is autisme vaak moeilijker te ontdekken en ook hebben vrouwen meer geleerd het te maskeren en te compenseren. Dit vreet wel energie.
IQ, werk: hoe zit dat?
In de hele groep geldt dat het intelligentieniveau net zo in elkaar zit als bij lui zonder autisme. In de groep mensen met autisme zijn er evenveel met een gemiddeld en hoger IQ.
Er wordt steeds meer gezien welke kwaliteiten mensen met autisme hebben en neemt het aantal mensen dat (gedeeltelijk) werkt toe. Werkgevers willen die met talenten graag hebben! Mensen in Het Autisme Spectrum moeten wel meer energie leveren: dit kan opbreken: in studie en werk. Een deel kan worden opgelost met aanpassingen, of opnieuw, na rust nemen, anders gaan starten…
Iemand met autisme of “autist” ?
Autisme, adhd en gay zijn: we spreken hier dubbel over diversiteit. Hoe je ze aanspreekt? “Die autist” klinkt raar. We spreken liever over “ik ben iemand met autisme”, of “ik zit in het autisme spectrum”.
Topprestaties leveren, maar ook sneller moe
Mensen met autisme, adhd: ze zijn net als homo’s in de minderheid.. De maatschappij is ingericht op de “normale” meerderheid en de mensen met autisme moeten de boel maar zien bij te houden. Ze moeten maar alles wat hier boven staat verwerken en toch hun behoeften naar bijvoorbeeld sociaal contact zien mogelijk te maken.
Met autisme ben je constant hard aan het werk en staat je denken nooit stil. Met ouder worden hebben we dus al jaren braintraining achter de rug. De braintraining die mensen wordt aangeraden als ze ouder worden om hun hersens fit houden. Een plusje dus.
Mensen met autisme leveren dus vaak topprestaties, het is wel vermoeiend en moeten ze afwegen wat ze wel en niet aankunnen, of ze gaan ergens heen wat minder belastend is of waar deelgenoten zijn.
Dan is een AutiRoze café toch wellicht een verademing. Herken je het bovenstaande? Kom dan eens binnen.
(copyright 10)