Menu Sluiten

Alkmaar Pride Prachtstad

Persbericht Alkmaar Gay Pride

Dit jaar alweer het achtste Alkmaar Gay Pride weekend. Alkmaar Pride startte ooit als een initiatief van lokale Alkmaarse ondernemers. Toen heette het nog de roze week. De huidige vrijwilligers gaven een aantal jaar geleden aan de activiteiten in een lang weekend te willen gaan organiseren. Zodat het ook voor bezoekers van buiten Alkmaar een aantrekkelijk weekend boordevol activiteiten zou worden. Sinds twee jaar organiseert Stichting Alkmaar Pride in samenwerking met het COC Noord-Holland Noord en de regenboog-ambassadeurs de diverse activiteiten. Het thema van de Alkmaar Pride 2017 is Freedom.

De vorig jaar overleden zanger George Michael scoorde in de jaren negentig een hit met dit nummer. Het nummer symboliseert voor velen de innerlijke strijd die George heeft gevoerd om ervoor uit te komen dat hij homoseksueel was. Het is nog steeds nodig om “uit de kast” te komen. Ook in de huidige tijd ziet de organisatie van Alkmaar Pride nog genoeg voorbeelden van subtiele en minder subtiele discriminatie. Op sociale media bijvoorbeeld: ongenuanceerde haatvolle opmerkingen onder een artikel over roze gezinnen. Jongeren die op school gepest worden om hun “anders zijn”. In asielzoekerscentra moeten LHBTI-ers hun seksuele geaardheid verbergen. Het zelfmoordcijfer onder LHBTI-jongeren is hoger en ‘homo’ is nog steeds een veelgebruikt scheldwoord. Maar ook in religieuze kringen is homoseksualiteit nog lang niet geaccepteerd en in 77 landen wereldwijd is homoseksualiteit strafbaar. Soms zelfs met de doodstraf tot gevolg….

Donderdagavond Hemelvaartsdag is de officiële van het Pride weekend. Rond 18.30 uur verzamelen we bij ”de nieuwe wereld” van de Karavaan op het Doelenveld. Gezamenlijk wandelen we dan met een 20 meter grote regenboogvlag van het Doelenveld naar de Overstad. In de Stadskantine hijsen we samen met wethouder Pieter Dijkman en cabaretier Merel Moistra de regenboogvlag in de nok van de Ringersfabriek.

We openen dan ook direct de tentoonstelling van de organisatie Nasty Women in de Stadskantine, deze kunststukken worden zondagmiddag voor het goede doel in de Stadskantine geveild. Iedereen; roze, zwart, wit, man, vrouw, queer, hetero, gay is welkom om aan te sluiten bij de wandeling en bij de gratis toegankelijke officiële opening in de Stadskantine. Dit is een feest voor alle Alkmaarders! Eclectische entertainer en komisch kunstenaar Merel Moistra verzorgt die avond een optreden met haar cabaretshow. Op overige dagen zijn er op verschillende locaties diverse feesten.

Kijk voor meer informatie op: http://www.alkmaarpride.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *