Menu Sluiten

COC blij met wetsvoorstel verbod transgenderdiscriminatie

COC Nederland is blij met het wetsvoorstel dat Vera Bergkamp (D66), Keklik Yücel (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) vandaag presenteren. Daarin wordt discriminatie van trans- en interseksepersonen expliciet verboden. COC pleit al lang voor zo’n verbod, samen met Transgender Netwerk Nederland (TNN) en Nederlands Netwerk Intersekse/DSD (NNID).

Het COC roept andere politieke partijen op om hun steun voor het wetsvoorstel uit te spreken.

“Trans- en interseksepersonen krijgen nog vaak te maken met discriminatie, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt”, reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. “Dit wetsvoorstel laat er geen misverstand over bestaan: dat is onacceptabel en verboden. Het is een belangrijk en duidelijk signaal.”

Het COC prijst de indieners voor de voortvarendheid waarmee zij hun wetsvoorstel hebben opgesteld. Bergkamp, Yücel en Van Tongeren maakten in augustus bekend de kwestie te willen regelen. Het COC vindt het ook positief dat het wetsvoorstel mensen beschermt die zich niet thuis voelen in het vakje man of vrouw, mensen die gender-nonbinair zijn.

Het wetsvoorstel van de drie Kamerleden expliciteert dat discriminatie op grond van genderidentiteit, -expressie en geslachtskenmerken verboden is. Zo kan er geen misverstand meer over bestaan dat trans- en interseksepersonen tegen discriminatie beschermd worden. Ook mensen die niet in het standaard man-vrouwplaatje passen, zoals gender non-binairen, worden op die manier beschermd.

De initiatiefwet bestaat uit drie concrete toevoegingen aan de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb). Er wordt geëxpliciteerd dat onder de verboden discriminatiegrond ‘geslacht’ ook ‘geslachtskenmerken’, ‘genderidentiteit’ en ‘genderexpressie’ vallen. ‘Geslachtskenmerken’ verduidelijkt dat mensen met een intersekseconditie beschermd worden. ‘Genderidentiteit’ (wat je je van binnen voelt) en ‘genderexpressie’ (hoe je je aan de buitenwereld toont) verduidelijken dat transpersonen en mensen die zich niet thuis voelen in het standaard man-vrouw plaatje beschermd worden.

TNN is blij dat de Tweede Kamer oog heeft voor ongelijke behandeling van transgender personen in het maatschappelijk verkeer. “Het benoemen van geslachtskenmerken, genderidentiteit en genderexpressie in de Algemene wet gelijke behandeling gaat de bestrijding van discriminatie van transgender en intersekse personen enorm vooruit helpen”, zegt TNN-voorzitter Corine van Dun. Na de Awgb hoopt TNN dat ook in het Wetboek van Strafrecht de gronden genderidentiteit en -expressie worden opgenomen, want de bestaande strafwetsartikelen tegen groepsdiscriminatie geven nu nog onvoldoende bescherming voor trans personen.

Bron: COC Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *