Menu Sluiten

17 mei IDAHOBIT 2021

Op 17 mei is staan we stil bij discriminatie, geweld en pesterijen tegen LHBTI+ gedreven door homofobie, transfobie en bifobie.
Deze dag staat bekend onder de engelse afkorting: IDAHOBIT. (International Day Against Homophobia, Biphobia, Transphobia and Intersexephobia)
Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten (de International Classification of Diseases). Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening te boek. IDAHOT werd voor het eerst georganiseerd door de Canadese organisatie Fondation Émergence in 2003. Sindsdien worden er jaarlijks op 17 mei in meer dan 150 landen door steeds meer organisaties activiteiten opgezet. De dag heeft erkenning gekregen van diverse staten en overheden, ook van het Europees Parlement. Oorspronkelijk was er vooral aandacht voor de discriminatie van lesbiennes, homoseksuelen.
Sinds enkele jaren is er meer aandacht voor de discriminatie van biseksuelen, intersekse personen en het geweld waarmee transgender personen worden geconfronteerd.
Kijk op de agenda van Switchboard voor alle activiteiten rondom 17 IDAHBIT 2021. https://switchboard.coc.nl/agenda/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *