Menu Sluiten

’12-maandeneis bloeddonatie geen discriminatie’

Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat de 12-maandeneis voor bloeddonatie door mannen die seks met mannen (MSM) hebben is toegestaan. Bloedbanken van Stichting Sanquin die de 12-maandeneis stellen discrimineren daarmee niet, vanwege de belangen voor de volksgezondheid.

Een man stapte onlangs naar het College omdat hij vindt dat Sanquin hem discrimineert vanwege zijn homoseksualiteit. Mannen die seks hebben met mannen mogen tenminste 12 maanden geen seksueel contact hebben gehad als zij bloed willen geven.

Het College oordeelt dat deze eis is toegestaan vanwege de volksgezondheid. De wachttermijn van 12 maanden is wetenschappelijk onderbouwd. Op dit moment is er onvoldoende onderzoek om die termijn te verlagen, zonder het veiligheidsrisico te vergroten. Sanquin blijft onderzoeken of het mogelijk is om de wachttermijn te verkorten of zelfs af te schaffen.

Sanquin is verantwoordelijk voor de bloedvoorziening in Nederland. Om de kwaliteit van het bloed te waarborgen hanteert Sanquin een streng selectiebeleid. In Nederland konden mannen die seks hebben of hebben gehad met mannen tot twee jaar terug geen bloed doneren. Zij werden door Sanquin permanent uitgesloten als bloeddonor. Na een uitspraak van het College in 2015 is dit beleid bijgesteld. Het is nu voor deze groep mannen wel mogelijk om bloed te doneren als zij tenminste 12 maanden geen seksueel contact hebben gehad met mannen. Volgens Sanquin geldt voor deze groep een verhoogd besmettingsrisico met ernstige bloedoverdraagbare infecties, zoals hiv.

COC Nederland vindt de 12-maandeneis van ‘enige symbolische waarde, maar nauwelijks van praktisch belang’. Het COC pleit er al jaren voor dat het beleid van de bloedbanken gebaseerd is op risicogedrag van alle bloeddonors en niet op bepaalde risicogroepen.

[Bron: College voor de Rechten van de Mens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *